Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP Groningen wil weten waar inventarisatie risicovolle gevels blijft

12-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
Brandgevaar flatbrand Londen
De SP fractie in Groningen heeft raadsvragen ingediend naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Brandende belangen’. De partij wil weten of de inventarisatie van risicovolle gevels in de gemeente Groningen is afgerond en wanneer deze openbaar wordt gemaakt. 

Vorige week uitten verschillende deskundigen in Zembla hun zorgen over de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Materialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden geplaatst, waaronder isolatie, zouden niet voldoende worden getest op brandveiligheid. De commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal worden sterk beïnvloed door producenten waardoor brandveiligheidsnormen tekort schieten, stellen de deskundigen. 

Grenfell Tower

Sinds de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 is er veel discussie over hoe bouwmaterialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden gebruikt moeten worden getest op brandgedrag. In 2018 gaf minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de gemeenten de opdracht om te inventariseren hoeveel risicovolle gevels er in Nederland zijn. Die inventarisatie is meer dan 2,5 jaar na dato nog steeds niet afgerond.

De SP fractie in Groningen wil dan ook van de gemeente weten waar die inventarisatie blijft en of er toezicht wordt gehouden op het gebruik van brandveilige bouw- en isolatiematerialen. “Op welke wijze worden dergelijke materialen getest en beoordeeld op brandveiligheid? Hoe beoordeelt u het toezicht op de brandveiligheid binnen onze gemeente?” schrijft Bob de Greef namens de fractie. De partij dringt aan op actie van het Stadsbestuur:  “Er  kan en moet meer gebeuren om de veiligheid van onze inwoners te waarborgen”.

Lees hier alle vragen:

Kijk ‘Brandende belangen’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.