Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerbrief minister Blok naar aanleiding vragen ZEMBLA

18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stef Blok 4
Minister Stef Blok geeft de Tweede Kamer een toelichting op de uitspraken die hij heeft gedaan tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties.  Dit naar aanleiding van de vragen van ZEMBLA. 
hele Kamerbrief
Lees hier de hele Kamerbrief
 In de brief aan de Kamer zegt Blok dat hij het debat wilde prikkelen.  "Om dat doel te bereiken heb ik tijdens deze bijeenkomst de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven. "
Mislukte staat
Hij gaat in de brief ook in op zijn uitspraken over Suriname, dat hij een mislukte staat noemde. Hij zou daarmee niet de internationale definitie van een 'failed state' hebben bedoeld. " Hoewel de verschillende bevolkingsgroepen in de zeer divers samengestelde Surinaamse maatschappij vreedzaam met elkaar samenleven, blijft de etnische herkomst in hoge mate bepalend voor de politieke verhoudingen.  Veel Surinaamse kiezers stemmen op kandidaten uit hun bevolkingsgroep in de verwachting dat deze politici het beste voor hun belangen zullen opkomen. Ik heb bedoeld te zeggen dat dit helaas een zwakte is in het politieke bestel."
Afstand nemen
Ook leek hij op de bijeenkomst afstand te nemen van het kabinetsbeleid om asielzoekers over heel de Europese Unie te spreiden. In de brief ziet Blok zich dan ook genoodzaakt te benadrukken dat hij zich aan het regeerakkoord houdt. "De daarin geschetste bredere aanpak om te komen tot een solidair asielbeleid waarbij lidstaten elkaar onderling steunen, in het bijzonder in tijden van een verhoogde asielinstroom bijvoorbeeld door middel van een herverdelingsmechanisme, maakt daar onverminderd deel van uit."
ZEMBLA-verslaggever Erwin Otten was te gast bij De Nieuws BV over de uitspraken van minister Stef Blok. Bekijk het fragment hier:

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.