Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil testkopers inzetten in strijd tegen verkoop vapes aan minderjarigen

01-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
Vape ANP

De regering moet de handhaving van verkopers van vapes verstevigen, onder andere door testkopers in te zetten. Een testkoper is een 17-jarige die in opdracht van een toezichthouder van de NVWA e-sigaretten probeert te kopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor deze motie van Kamerleden van ChristenUnie en PvdA, omdat er nog te vaak vapes worden verkocht aan minderjarigen.

Vapes worden door de tabaksindustrie gepromoot als middel om te stoppen met roken. In de Zembla-uitzending ‘De nieuwe nicotineverslaafden’ is te zien dat dit juist een nieuwe generatie nicotineverslaafden creëert: kinderen en jongeren. Ze worden gelokt met marketing die op jongeren is gericht en ook met allerlei zoete smaakjes, zoals suikerspin, hazelnootpasta en aardbeienijs. 

De verkoop van vapes aan minderjarigen is in Nederland verboden, maar in onze uitzending laten scholieren zien hoe doodeenvoudig het is om dat verbod te omzeilen. Ze bestellen vapes online, of kopen ze in een vapeshop waar niet om hun leeftijd wordt gevraagd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA erkent dit probleem en stelt dat ze te weinig mensen hebben om goed te kunnen controleren. De Tweede Kamer wil daarom dat handhaving meer middelen krijgt om te controleren.

Kijk de uitzending ‘De nieuwe nicotineverslaafden’:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.