Zembla

De nieuwe nicotineverslaafden

17-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8843 keer bekeken
  •  

De elektronische sigaret. Door de tabaksindustrie gepromoot als middel om te stoppen met roken. Maar door het ook te verkopen in smaken zoals suikerspin, hazelnootpasta en aardbeienijs, creëert ‘Big Tobacco’ juist een nieuwe generatie nicotineverslaafden: kinderen en jongeren. Een miljarden business. Want wereldwijd worden de snoepsmaakjes een rage onder deze doelgroep. Het vapen (dampen) zoals het roken van een e-sigaret populair genoemd wordt, blijkt zeer verslavend. De nicotine in de e-sigaret is mild en kan daarom makkelijker door jongeren worden ingeademd.

In Zembla laten Australische journalisten zien hoe de tabaksindustrie het beleid om jonge mensen te beschermen tegen de schade van e-sigaretten probeert te ondermijnen.

De nieuwe nicotineverslaafden

Donderdag 20 oktober om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling: donderdag 27 oktober om 9.30  uur – NPO 2.

Bekijk de eerste beelden:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Katisit
Katisit17 okt. 2022 - 20:33

Toch wel frappant. Een beetje marktonderzoek had jullie al direct geleerd dat BT in de vape-markt maar een klein aandeel heeft. En juist Australië is het land dat keihard heeft opgetreden tegen de opkomst van de e-sigaret, met als gevolg dat het aantal rokers is gestegen en de zwarte markt geëxplodeerd is, waardoor alle controle weg is. Als er één partij is die het roken in stand heeft weten te bestendigen en promoten, dan is het de Australische regering zelf wel. Hadden ze maar eens beter gekeken naar Nieuw Zeeland, die doen het omgekeerde en behalen fantastische resultaten. Daar is het aantal rokers drastisch verminderd. En aangezien nicotine inmiddels genoegzaam bewezen even verslavend en schadelijk is als caffeine, is dat een enorme winst voor de volksgezondheid. Lieten maar meer landen zich sturen door gedegen onderzoeken en bewijs, in plaats van op basis van misplaatst onderbuikgevoel. Maar afgaande op dit artikel had ik van een programma als Zembla toch wat meer onderzoeksjournalistiek en gewogen onbevooroordeelde berichtgeving verwacht. Maar goed, als je iets positiefs zegt over dampen, dan ben je per definitie niet betrouwbaar, dus ook dit commentaar zal genegeerd worden. Maar indien jullie echt oprecht geïnteresseerd en onbevooroordeeld zijn, dan wil ik jullie met alle plezier overtuigen met vele onafhankelijke, degelijk uitgevoerde peer-reviewed onderzoeken die het tegendeel bewijzen van wat jullie beweren. Kijk voor de lol maar eens bij de NHS of RCP in de UK.

1 Reactie
Redactie Zembla
Redactie Zembla20 okt. 2022 - 14:59

In de uitzending is te zien hoe vapes in de markt zijn gezet als een middel om met roken te stoppen, dit kan inderdaad helpen bij een aantal mensen, maar door de komst van smaakjes beginnen juist jongeren met vapen omdat het lekker zoet is. Uit onderzoek van de Australian National University blijkt dat vapen helemaal niet onschadelijk is. https://nceph.anu.edu.au/research/projects/health-impacts-electronic-cigarettes#health_outcomes . British American Tobacco heeft op haar eigen website staan dat ze een van de ‘world’s leading vapour companies’ zijn.

Marco Morero
Marco Morero17 okt. 2022 - 18:49

Smaakjes helpen zeker om van de traditionele tabak af te komen. Wij zijn eigenaar van een vapeshop en helpen mensen iedere dag weer succesvol te stoppen met roken van tabak. Wij zetten de verslaving simpelweg om in een minder schadelijk alternatief. Natuurlijk is het niet wenselijk dat jongeren en niet rokers de e-sigaret gaan gebruiken, want beter niet vapen als je niet rookt. Al is suiker, alcohol, en veel gefabriceerd voedsel schadelijker. Wij als vapeshop hanteren net als tabakszaken de NIX18 regels en zien geen jongeren bij ons in de winkel. Wellicht is een betere controle op bijvoorbeeld avondwinkels een goed idee? Het is natuurlijk de wereld op zijn kop om de smaakjes te verbieden terwijl de verkoop van tabak onverminderd doorgaat.

Jan Bergfeld
Jan Bergfeld17 okt. 2022 - 13:51

Een zwaar verslavend giftig product verkopen als een trendy snoepje voor jongeren is wat mij betreft een criminele misleiding. En dan ook nog durven beweren dat het een product is om van het roken af te komen, de praktijk laat het omgekeerde zien

3 Reacties
Marco Morero
Marco Morero17 okt. 2022 - 18:52

Ik werk dagelijks in de praktijk waar u het over heeft. Het is zeker wel een effectief middel om te stoppen met het roken van tabak! Natuurlijk is vapen schadelijk voor de gezondheid, maar hoe schadelijk eigenlijk? Ik kan u melden dat suiker, alcohol en veel voedsel uit de supermarkt schadelijker is als het vapen van de e-liquids. Ook de kwaliteit van de buitenlucht laat te wensen over en is schadelijk voor de gezondheid!

Marco Morero
Marco Morero17 okt. 2022 - 19:05

Je kunt gewoon niet het minder schadelijk alternatief van tabak gaan verbieden en de verkoop van de schadelijke tabak voortzetten.

Katisit
Katisit17 okt. 2022 - 20:36

Ten eerste is het niet zwaar verslavend, omdat het geen verslavende hulpmiddelen bevat zoals aanwezig in de gewone sigaret. Ten tweede toont onderzoek na onderzoek onomstotelijk aan dat het niet giftig is. Het verslavings-potentieel en de schadelijkheid zijn vergelijkbaar met die van koffie en caffeine. Dat ook maar direct in de ban doen maar?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.