Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer dwingt kabinet tot erkenning PTSS als beroepsziekte bij de brandweer

28-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
912 keer bekeken
  •  
02_Zembla_opgebrand_MXF013965886_TBV ONLINE_01-26-2024_HD_HIGH RESS.mp4.00_06_45_23.Still002

Het kabinet moet posttraumatische stressstoornis (PTSS) als beroepsziekte bij de brandweer gaan erkennen. Ook moet er in alle 25 regio’s een eenduidige aanpak van PTSS komen. De Tweede Kamer heeft gisteren kamerbreed een motie met die strekking aangenomen. Aanleiding daarvoor was de Zembla-uitzending ‘Opgebrand’ van afgelopen februari, die aantoonde dat de zorg en ondersteuning voor getraumatiseerde brandweerlieden ernstig tekortschiet.

In ’Opgebrand’ vertelden brandweermensen over de heftigheid van hun werk: niet alleen rukken ze uit voor branden, maar ook voor het uit auto’s knippen van zwaargewonde mensen, bij verdrinkingen en reanimaties. Doordat PTSS niet landelijk wordt erkend als beroepsziekte, worden brandweermensen die hieraan lijden gekort op hun salaris. Ook vertelden brandweerlieden zelf psychologische ondersteuning te moeten regelen en in slepende juridische procedures terecht te komen. 

De directeuren van de veiligheidsregio’s van Amsterdam en Rotterdam gaven in Zembla toe dat de hulp aan getraumatiseerde werknemers jarenlang ondermaats is geweest. Ze riepen in de uitzending op tot landelijke erkenning van PTSS als beroepsziekte. Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid sloot zich daarbij aan. Volgens haar moesten de 25 veiligheidsregio’s de erkenning echter zelf regelen, omdat zij als werkgever van de brandweer verantwoordelijk zijn. Het Veiligheidsberaad, waarin de 25 regio’s overleggen, liet daarop weten te werken aan een landelijke ‘modelregeling’, die in oktober klaar moet zijn. Die regeling moet onder meer zorgen dat brandweerlieden niet meer worden gekort op hun salaris als ze thuis komen te zitten met PTSS. 

Maar de Tweede Kamer was hierdoor niet gerustgesteld, en vreesde dat individuele veiligheidsregio’s zich nog steeds aan een ‘modelregeling’ kunnen onttrekken. De motie van GroenLinksPvdA, SP, CDA en VVD moet dat voorkomen en voor eenduidig beleid zorgen. De Kamer wil ook dat er in alle regio’s zogeheten recovery-trainingen worden aangeboden. Nu gebeurt dat alleen in de regio Rotterdam. Tijdens de ‘recovery’ werken brandweermensen in de natuur, onder begeleiding van psychologen, aan hun herstel. 

De Kamer gaf het kabinet gisteren met een andere motie ook opdracht tot het oprichten van één landelijk PTSS-instituut. Daar moeten alle publieke hulpverleners die trauma’s hebben opgelopen door hun werk terecht kunnen. Het moet een eind maken aan de versnipperde hulp voor geüniformeerden met PTSS. Nog voor het eind van dit jaar moet er een plan klaarliggen voor het instituut.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.