Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: bonussen PostNL schande

22-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zembla logo groot
22 maart 2012 - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het verwerpelijk dat de top van postbedrijf PostNL salarisverhogingen en bonussen ontvangt, terwijl het bedrijf tegelijk mensen ontslaat en pensioenen van werknemers wil versoberen.

Afzien van bonussen

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan noemt het handelen van het bedrijf 'beschamend' en riep partijgenoot en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) op met de top van PostNL over de kwestie te spreken. De bewindsman moet volgens Koppejan de bestuurders oproepen van de beloningen af te zien.
Bleker zei dat hij het onderwerp al in een gesprek met PostNL heeft aangekaart. 'Ik heb gezegd dat de handelwijze niet past in de situatie waarin het bedrijf en de sector verkeert. Ik heb het aangekaart, verder kunnen we niet gaan', aldus de bewindsman.
 

Liberalisering

Bijna drie jaar geleden werd de postmarkt volledig geliberaliseerd. Daardoor zou er gezonde concurrentie onstaan tussen verschillende bedrijven. Maar op dit moment zijn er maar twee bedrijven die dagelijks post bezorgen: Het grote PostNL en het kleinere Sandd.
 

Van postbode naar postbezorger

Rond PostNL was een hoop te doen over de voorgenomen reorganisatie bij toen nog TNT-post. De bonden vroegen om een principiële koerswijziging van het bedrijfsmodel. Het onderscheid tussen de fulltime postbodes,  zo’n 12.500 binnen TNT, en de nieuwe parttime postbezorgers vormde de kern van het conflict tussen bonden en TNT. Het postbedrijf wil van de veel duurdere postbodes af, om zich te kunnen handhaven in een markt waar de postvolumes dalen en de concurrentie van andere postbedrijven moordend is. 
 

Aandeelhouders boven werknemers

Het bestuur van TNT koos er vooral voor tegemoet te komen aan de wensen van de aandeelhouders ten koste van de werknemers, zegt econoom H. Schenk. ‘Die hedgefondsen proberen het bedrijf een richting op te sturen, die uiteindelijk zal resulteren in hoge winstgevendheid en hoge dividenden. Door korte termijn bezuinigingen. En dat zijn vooral bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.’
 

Liberalisering geen succes

De staatssecretaris gaf tijdens het overleg toe dat de liberalisering van de postmarkt "absoluut geen succes is geweest". Om te voorkomen dat Sandd uit de markt wordt gedrukt en er maar één dominante speler overblijft, gaat Bleker het toezicht op eventuele dumpprijzen verscherpen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.