Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet wacht met bekendmaken locaties CO2-opslag tot na verkiezingen

30-05-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
co2-opslag-in-barendrecht-definitief-van-de-baan
Het kabinet wil pas na de verkiezingen bekend maken welke locaties zij geschikt vindt voor de ondergrondse opslag van CO2. Het overleg dat minister Maria van der Hoeven deze week met tien noordelijke gemeenten zou hebben over het onderwerp is daarom afgezegd. Waarom Van der Hoeven het overleg heeft afgezegd is niet bekend, maar volgens ingewijden hebben politieke partijen haar hiertoe aangezet, omdat zij vlak voor de verkiezingen geen onrust in Noord-Nederland kunnen gebruiken.
Europa
De EU kan haar C02-uitstoot zonder veel extra kosten beperken met 30 procent in 2020 vergeleken met het niveau van 1990. Hiermee is een bedrag gemoeid van 81 miljard euro per jaar. Dat is maar 11 miljard meer dan eerder werd geraamd voor de huidige doelstelling, een beperking van de CO2-uitstoot met 20 procent.

Dat blijkt uit een rapport dat eurocommissaris Connie Hedegaard (Milieu) woensdag heeft gepresenteerd. Volgens Hedegaard is de reductie van het broeikasgas veel goedkoper dan gedacht werd, onder meer door de lagere economische groei en de hogere energieprijzen. Een CO2-beperking van 20 procent kost maar 48 miljard in 2020, in plaats van de voorziene 70 miljard euro.

In Nederland: Limburg
Een proefproject met de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 in Limburg is voorlopig van de baan. De initiatiefnemers hebben het milieuproject in de ijskast gezet omdat ze - anderhalf jaar na de goedkeuring - nog geen cent subsidie hebben gekregen.

Voor de proef met ondergrondse opslag van CO2 in de gemeente Sittard-Geleen had het ministerie van Economische Zaken in totaal 30 miljoen euro subsidie in het vooruitzicht gesteld. Nu de overheid niet met een eerste deel van dat bedrag over de brug komt, maken de initiatiefnemers (DSM Agro/OCI Cofely en Vito) in Geleen pas op de plaats. Bij het onderdeel van het ministerie dat de subsidies verstrekt, was gisteravond niemand bereikbaar om het uitblijven van die financiering toe te lichten.

In Nederland: Rotterdam
Het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) krijgt een bijdrage van het Rijk van maximaal 150 miljoen Euro voor de periode 2010 tot 2020 voor de investeringsfase en de demonstratiefase van het project.

Het is het eerste grootschalige CCS-demonstratieproject in Nederland dat is gericht op het ontwikkelen en realiseren van CO2-afvang, -transport en opslag op zee. CO2 zal worden afgevangen bij de in aanbouw zijnde E.ON kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam. De CO2 zal per pijpleiding worden getransporteerd naar het P18-A Platform, zo´n 20 kilometer uit de kust. In de demonstratiefase wordt naar verwachting ten minste 4 Megaton CO2 opgeslagen.

In Nederland Groningen
Om de CO2-opslag in het Noorden te coördineren hebben energiebedrijven, de NOM en Groningen Seaports  een stichting opgericht.

De Stichting Borg CO2 Inititatief Noord-Nederland moet de voorbereidingen voor het afvangen, transporteren en opslaan coördineren. Directeur Harm Post van Groningen Seaports is naar voren geschoven als directeur van de stichting.

CO2 ontstaat onder meer bij de verbranding van fossiele brandstoffen en levert een groot aandeel in het broeikaseffect. Om de uitstoot van CO2 te verminderen, kan het gas worden afgevangen en opgeslagen. Lege zout- en gasvelden komen daarvoor mogelijk in aanmerking.

Barendrecht
Het besluit om in Barendrecht onder een woonwijk CO2 op te slaan is doorgeschoven naar een volgend kabinet. Het geplande project van Shell en de overheid is vooralsnog van de baan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.