Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet vreest minder pensioen voor jongere

31-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
het-pensioensprookje
Jongere generaties lopen het risico dat hun pensioen 30 procent lager uitvalt. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Dit gebeurt als op een alternatieve manier wordt berekend of pensioenfondsen in de toekomst nog wel geld genoeg in de pot hebben. Oudere deelnemers in een pensioenfonds gaan ervan profiteren.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma: ' Zoals het CPB laat zien, leidt het verhogen van de rekenrente ertoe dat een deel van het pensioenvermogen dat nu is gereserveerd voor de financiering van het toekomstige pensioen van jongeren, op de korte termijn gebruikt kan worden voor de indexatie van het pensioen. Dat komt met name ten goede aan oudere deelnemers. Als de werkelijke rente echter niet op korte termijn stijgt tot boven de gekozen rekenrente, resulteert er een tekort voor toekomstige gepensioneerden.'
Zowel oud als jong moet op een goed pensioen kunnen rekenen, meldt ze. 
Het CPB onderzocht op verzoek van het kabinet de gevolgen van het verhogen van de huidige zogenoemde rekenrente. Die rekenrente, die nu laag is door de lage rentestand, wordt gebruikt bij het bepalen van de financiële positie van pensioenfondsen.
Als blijkt dat fondsen te weinig geld hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen, kunnen ze de pensioenuitkeringen niet verhogen. Ook kan er worden gekort.
De financiële positie van de meeste pensioenfondsen in Nederland is nog onder de maat. Het mag dan recent weer iets beter gaan met veel fondsen, maar volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kampt meer dan de helft (61 procent) nog wel met een zogeheten beleidsdekkingsgraad die niet voldoet aan het wettelijk vereiste minimum.
De graadmeter geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Voor de meeste fondsen moet deze ten minste 104,2 procent of iets meer bedragen. De gemiddelde score kwam eind december echter uit op 97,5 procent.
De fondsen die 'onder water staan' moeten van DNB in een herstelplan aangeven welke maatregelen zij treffen om hun financiële positie te verbeteren. Dit kan ,,in het uiterste geval'' ook betekenen dat er gekort moet worden op de pensioenen. Echter, DNB raamde vorige week dat dit voor de meeste fondsen dit jaar nog niet nodig is. Hooguit vijf fondsen zullen een beperkte verlaging van de uitkeringen moeten doorvoeren. Dit treft maximaal 4000 gepensioneerden.

Bijna alle pensioenfondsen in Nederland kampen met financiële problemen. De uitkeringen worden niet meer aan de inflatie aangepast en in de toekomst dreigen nog grotere tekorten. Volgens de besturen van de fondsen zijn de problemen te wijten aan de langere levensverwachting en de lage rentestand.  Bekijk - Het verdwenen pensioengeld
Er was eens de belofte van een goed pensioen. Als je jaar in jaar uit premie zou afdragen, kon je na je 65e rekenen op een gegarandeerd inkomen. Maar wat is die belofte nog waard, nu veel pensioenfondsen gaan korten op de uitkeringen? ZEMBLA onderzoekt waarom ouderen zich belazerd voelen en jongeren vrezen dat ze hun geld in een bodemloze put storten. Bekijk - Het pensioensprookje

(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.