Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet start onderzoek naar prijsdumping op postmarkt

26-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-post-op-maandag
Het kabinet laat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een onderzoek doen naar mogelijke prijsdumping op de postmarkt. Mocht daaruit blijken dat postbedrijven als Sandd, Selektmail en TNT-dochter Netwerk VSP structureel beneden de kostprijs werken, dan zal de regering daar stappen tegen ondernemen.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft het onderzoek toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer over de postmarkt. Bleker (CDA) waarschuwt Kamerleden die spreken over prijsdumping, dat er een stevig dossier moet liggen om die beschuldiging te kunnen waarmaken.

Bij de liberalisering van de Europese postmarkt is afgesproken dat lidstaten het moeten aankaarten wanneer zij menen dat er sprake is van 'roofprijzen', aldus Bleker. Hij gaat nu onderzoeken of er echt sprake is van dumpprijzen of dat slechts sprake is van concurrerende markttarieven. Selekt Mail is eigendom van Deutsche Post. Mocht blijken dat het Duitse moederbedrijf bewust de prijzen van Selekt Mail te laag houdt om zo de positie op de Nederlandse markt te vergroten, dan zal de bewindsman niet aarzelen om de kwestie aan te kaarten bij de Europese Commissie en de Duitse mededingingsautoriteit.

Verschillende Kamerleden uitten hun ergernis over de tarievenoorlog die momenteel woedt in de postsector. Nieuwkomers als Sandd en Selekt Mail kunnen deze lage prijzen hanteren omdat zij postbezorgers betalen op basis van stukloon. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) leiden deze tarieven zelfs tot een vorm van 'moderne slavernij' waardoor bezorgers 'zo weinig' betaald krijgen dat ze 'eigenlijk geen kant op kunnen'.

Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer is de liberalisering van de postmarkt in Nederland ten koste gegaan van de arbeidsvoorwaarden van postbestellers. Het stukloon dat de nieuwkomers in Nederland hanteren, wordt volgens verschillende Kamerleden nergens anders in Europa toegepast.

Cao voor postbestellers
Eerder heeft de regering met de nieuwkomers en de vakbonden afgesproken dat zij een cao moeten afsluiten voor de postbestellers. Die cao zou er volgens een 'ingroeimodel' toe moeten leiden dat een ruime meerderheid van het personeel op termijn een vast arbeidscontract krijgt.

Omdat de onderhandelingen tussen deze bedrijven en de vakbonden over een cao niet willen vlotten, heeft Bleker een verkenner aangesteld, de oud-burgemeerster van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA). Hij moet proberen voor 1 januari de boel vlot te trekken.

Einde van de postbode
Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. De 55-jarige postbode Marius is wanhopig na 30 jaar bij de post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ‘Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.