Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet bestudeert verzoek jeugdzorg voor terughalen twee IS-kinderen

01-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Is-kind

Jeugdzorg heeft het kabinet gevraagd om twee alleenstaande IS-kinderen uit Syrië terug te halen. Dat verzoek wordt bestudeerd door het kabinet, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vrijdag. "Daar is nog geen conclusie over getrokken." Eind augustus zei het kabinet nog geen onderzoek te gaan doen naar een mogelijk terugkeer van de kinderen. 

Het gaat om een baby en een peuter met een Nederlandse vader uit Zuid-Holland: de Nederlandse Jihadstrijder Hatim RodgersHun uit Litouwen afkomstige moeder is dit jaar in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten. Vader Rodgers zou zich naar verluid hebben overgegeven aan de Koerden. Hij had nog een Nederlands paspoort toen zijn oudste zoon werd geboren. In 2017 is het Nederlanderschap van Syriëganger Rodgers ingetrokken. 

Erbarmelijke omstandigheden
ZEMBLA-verslaggever Simone Tangelder was in juni in het kamp in Noord-Syrië en heeft daar de twee kinderen van Rodgers ontmoet. Ze interviewde de Belgische kinderpsycholoog Gerrit Loots die net als Tangelder het kamp Al Hol heeft bezocht. Over de jongetjes zei hij: “Deze kinderen moeten onmiddellijk weggehaald worden. Anders sterven ze de hongerdood voor fouten die de ouders hebben gemaakt. De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Ook is de kwaliteit van het drinkwater slecht en is er te weinig voedsel.”

Kijk de korte reportage over de twee kinderen in Syrië:  

Gezagsvacuüm
Het verzoek van jeugdzorg aan het kabinet voor het terughalen van de kinderen, volgt op een eerder besluit van de rechtbank in Den Haag. Medio oktober werden beide kinderen onder voorlopige voogdij van de Stichting Jeugdbescherming west geplaatst. De Raad voor de Kinderbescherming had het verzoek ingediend bij de rechtbank.

Omdat één ouder dood is en de ander statenloos en verdwenen is er volgens de rechtbank “sprake van een gezagsvacuüm en staan de kinderen niet onder het vereiste wettelijk gezag”.  Om de belangen van de kinderen te kunnen behartigen is het volgens de rechtbank “dringend en onverwijld noodzakelijk” dat ze onder tijdelijke voogdij worden geplaatst. Om zo stappen te kunnen nemen om de kinderen naar Nederland te halen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.