Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet onderzoekt niet of kinderen van Jihadstrijder naar Nederland gehaald kunnen worden

26-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Jongetje Jihadstrijder
Het kabinet doet geen onderzoek om te kijken of de kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers naar Nederland kunnen worden gehaald. Dat zegt minister Stef Blok in antwoord op Kamervragen. De twee jongetjes, een baby en een peuter van drie jaar, zitten zonder hun ouders in een kamp in Syrië. 
Hun uit Litouwen afkomstige moeder is dit jaar in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten. Vader Rodgers zou zich naar verluid hebben overgegeven aan de Koerden. Hij had nog een Nederlands paspoort toen zijn oudste zoon werd geboren. In 2017 is het Nederlanderschap van Syriëganger Rodgers ingetrokken. 
Lees hier het complete antwoord op de Kamervragen van minister Blok
Verschillen met kinderen die wel naar Nederland zijn gehaald
Volgens de minister verschilt de situatie waarin de twee jongetjes verkeren met die van de twee Nederlandse weeskinderen die in juni wel vanuit Syrië naar Nederland zijn gehaald: “In het geval van de twee Nederlandse weeskinderen die op 10 juni 2019 door Frankrijk uit Syrië zijn overgebracht en overgedragen aan hun Nederlandse voogd, lag er een uitspraak van een Nederlandse rechter die voorlopig voogdij over deze kinderen toewees aan de Nederlandse jeugdbescherming. Er was bovendien sprake van een Nederlandse moeder (en daarmee Nederlandse kinderen) en overleden ouders.” 
ZEMBLA-verslaggever Simone Tangelder was in juni in het kamp in Noord-Syrië en heeft daar de twee kinderen van Rodgers ontmoet. Ze interviewde de Belgische kinderpsycholoog Gerrit Loots die net als Tangelder het kamp Al Hol heeft bezocht. Over de jongetjes zei hij: “Deze kinderen moeten onmiddellijk weggehaald worden. Anders sterven ze de hongerdood voor fouten die de ouders hebben gemaakt… De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Ook is de kwaliteit van het drinkwater slecht en is er te weinig voedsel.”
Kijk de korte reportage over de twee kinderen in Syrië:
'Kinderen zijn slachtoffer van de keuzes van hun ouders'
De minister is op de hoogte van de uitspraken van Loots en zegt daarover: “Het kabinet beschouwt deze kinderen als slachtoffer van de keuzes van hun ouders. De Nederlandse overheid biedt substantiële financiële steun aan internationale hulporganisaties ten behoeve van humanitaire bijstand voor alle mensen in nood in Syrië.”
Verder zegt Blok dat in individuele gevallen onderzoek wordt gedaan om te kijken of Nederlandse weeskinderen naar Nederland kunnen worden gehaald. Blok: “Op basis van de nu beschikbare informatie is dit niet van toepassing op deze twee kinderen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.