Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Journalistiek verdeeld over bronbescherming

04-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klokkenkluiders-in-de-kou
De journalistiek is flink verdeeld over een wetsvoorstel over bronbescherming. Dat bleek donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer, waar vertegenwoordigers uit de journalistiek hun mening gaven over het plan van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Het wetsvoorstel geeft journalisten een wettelijk recht op bronbescherming. Maar het verschoningsrecht is in de visie van Opstelten niet onbeperkt.
In de hoorzitting zei voorzitter Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ dat de beroepsgroep voorstander is van een wet, al behoeft het voorstel van Opstelten nog wel flinke aanpassing. Maar vervolgens toonde eerst Marcel Gelauff zich namens het Genootschap van Hoofdredacteuren zeer kritisch en wezen de vertegenwoordigers van De Telegraaf en Elsevier het wetsvoorstel ronduit af.
Volgens adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas van De Telegraaf is het wetsvoorstel ,,overbodig en niet noodzakelijk, tenminste als de Nederlandse Staat zich houdt aan de Europese jurisprudentie die al sinds 1996 bestaat''. En dat is afgelopen jaren niet gebeurd, aldus De Haas.
Ook Arendo Joustra van Elsevier stelde dat een wet niet nodig is omdat er duidelijke jurisprudentie van de Europese rechter in Straatsburg is.

(ANP)

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.