Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jongeren strijden voor ouderen: ‘Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen’

18-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
oude bomen moet je niet verplanten beter
Foto: Wouter Smink ouderenzorg
Een groep jongeren zet zich vanaf maandag in voor betere ouderenzorg. De jongeren woonden twee jaar lang samen met ouderen in de wijk Tuindorp-Oost in Utrecht. Het samenleven heeft ervoor gezorgd dat ze nu in actie komen voor betere ouderenzorg. Maandag willen ze het bestuur van zorginstelling Careyn een manifest aanbieden onder de naam ‘Geef ouderen hun stem terug’. Het samenwoonproject in Tuindorp-Oost is donderdag onderwerp in de uitzending van ZEMBLA.
“ Wij hebben een unieke kijk op het leven van ouderen, omdat we ruim twee jaar tussen de ouderen in verzorgingshuis Tuindorp-Oost hebben gewoond, totdat Careyn besloot om ons vroegtijdig uit elkaar te trekken”, schrijven de jongeren.
Kijk hier hoe de eerste actiedag van de jongeren verliep
Hugo Borst ANP
Petitie
Hugo Borst en Carin Gaemers, van het manifest ‘ Scherp op Ouderenzorg ’, zullen de actie van de jongeren bijwonen. De ondertekening wordt het startschot voor het manifest. De jongeren willen handtekeningen ophalen voor een betere ouderenzorg. Daarom komt maandag ook de website ' Geef ouderen hun stem terug ' online.
Volgens de jongeren wordt er nu niet goed genoeg naar ouderen geluisterd in de zorg: “Zorginstellingen besluiten nu over in plaats van met ouderen wat het beste voor hen is”, zo stelt het manifest. Ook naar zorgmedewerkers wordt niet geluisterd, vindt de actiegroep. “Terwijl juist hun ervaringen leidend moeten zijn. Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen, rapporten en beleidsstukken.”
'Verandering is mogelijk'
De jongeren pleiten ervoor ‘dat de ouderen weer voorop komen te staan in de ouderenzorg’. “Met dit manifest roepen wij zorginstellingen, de politiek en maatschappij op tot veranderingen. Alleen als wij met z’n allen opkomen voor onze ouderen, onze dierbaren, onze opa’s en oma’s, dan is er verandering mogelijk.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.