Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jesse Klaver in open brief aan premier Rutte: 'Neem afstand van uitlatingen minister Stef Blok'

16-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jesse klaver anp
Premier Mark Rutte moet afstand nemen van de omstreden uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over de multiculturele samenleving. Die oproep doet GroenLinks-voorman Jesse Klaver in een open brief die hij donderdag verspreidde.
Een maand geleden publiceerde ZEMBLA beelden van Blok op een besloten bijeenkomst in Den Haag.  De uitlatingen die de minister op de videobeelden deed, zorgden voor grote onrust. Blok zei in de toespraak onder meer dat hij geen voorbeeld in de wereld kent van een multiculturele samenleving waar mensen vreedzaam samenwonen. Ook noemde hij Suriname een "failed state". 
Klaver noemt het "niet goed te begrijpen" dat Rutte geen afstand heeft genomen van Bloks "onzinnige, schadelijke en kwetsende" opmerkingen.
Minister Blok: Suriname is een mislukte staat
"Uitspraken die alle Nederlanders met een migratieachtergrond impliciet laten weten dat hun aanwezigheid bedreigend is, zijn niet te tolereren", vervolgt Klaver, die zegt wel een voorbeeld te weten van een land met een 'vreedzame, multiculturele samenleving': "Het is een ontzettend gaaf land. Ons Nederland."
Ik verwacht van onze premier, premier van álle Nederlanders, dat hij luid en duidelijk afstand neemt van de uitspraken van minister Stef Blok.

Lees hier mijn volledige brief aan @MinPres . pic.twitter.com/9ih2kp4Lyj
Er komt na het reces nog een debat over de uitlatingen van Blok. Daarbij kan hij niet alleen van oppositiepartijen als GroenLinks weinig steun verwachten, maar ook van coalitiepartner CDA. In Elsevier zei CDA-leider Buma twee dagen geleden dat hij 'het totaal anders ziet' dan minister Blok. 

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.