Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Internationaal energieagentschap: 'Stop met olie- en gaswinning'

18-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
shell moerdijk ANP
Er moeten op energiegebied radicale keuzes gemaakt worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zoals het stopzetten van de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Ook moeten alle kolencentrales dicht. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.

"De weg naar netto nul uitstoot is smal, maar nog altijd haalbaar", zegt IEA-directeur Fatih Birol over het rapport waarin 400 stappen worden beschreven die ertoe moeten leiden dat er in 2050 geen nieuwe CO2 meer bijkomt in de atmosfeer die niet wordt gecompenseerd. "Als we dat willen halen moeten we stoppen met investeren in nieuwe olie-, gas- en kolenprojecten", aldus Fatih.

Groene energie

Enkele van de stappen zijn het stoppen van de verkoop van auto's met een motor op fossiele brandstoffen in 2035. De wereldwijde elektriciteitssector zou vijf jaar later CO2-neutraal moeten zijn. Daarvoor is een enorme inzet van groene energie nodig.

In 2050 moet haast 90 procent van de wereldwijde energievraag uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne- of windenergie. De rest moet volgens de IEA opgewekt worden in kerncentrales. Het energieagentschap berekende dat daarvoor in 2030 jaarlijks vier keer zoveel capaciteit aan zonne- en windenergie moet worden aangesloten als afgelopen jaar. Toen ging het om een recordhoeveelheid aan hernieuwbare stroom.

CO2-opslag

Tegelijkertijd moeten er over negen jaar iedere maand tien fabrieken worden voorzien van CO2-opslag (CCS). Probleem daarbij is dat de afvang en opslag van CO2  nog in de kinderschoenen staan. Ook zijn milieuorganisaties sceptisch over deze technologie en het subsidiëren hiervan. Shell en ExxonMobil hebben onlangs een subsidie toegekend gekregen voor CO2-opslag die kan oplopen tot ruim 2 miljard euro. Milieudefensie vindt dat de overheid hiermee "de vervuiler beloont". 

Stoppen met vergunningen

Het IEA-rapport is bedoeld om richting te geven aan de volgende klimaatbijeenkomst later dit jaar in Schotland. Milieuorganisatie Greenpeace reageert tevreden op het rapport. "De IEA begint het eindelijk te snappen", stelt directeur Jennifer Morgan. "Als we een kans willen hebben om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten we van fossiele brandstoffen af. We kunnen niet eens alle huidige reserves opmaken." Morgan merkt op dat overheden nu ook moeten stoppen met het geven van vergunningen voor het opsporen en winnen van nieuwe fossiele brandstoffen.


Bekijk hier de aflevering De hel van Shell:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.