Zembla

In memoriam: Elma Verhey

15-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Elma Verhey (Foto: Facebook)

Het droevige nieuws kwam maandag tot ons dat journalist en voormalig ZEMBLA-medewerker Elma Verhey zaterdag 12 januari op 67-jarige leeftijd is overleden. Voordat ze bij ZEMBLA als researcher aan de slag ging, werkte Verhey jarenlang als redacteur voor Vrij Nederland. Van 1977 tot 2005.

“Verhey maakte furore met de grote reportages die ze samen met Gerard van Westerloo schreef voor de kleurenbijlage. Het duo legde de onvrede vast die later, tijdens de Fortuyn-revolte, in volle omvang naar buiten kwam”, schrijft Vrij Nederland.

Verhey was van 2007 tot en met 2010 researcher voor de uitzendingen van ZEMBLA. Samen met Jos van Dongen maakte ze onder meer ‘ Nederland Belastingparadijs ’ in 2009. Een onderwerp dat nu nog net zo actueel is als tien jaar geleden: “Met Elma heb ik programma’s gemaakt over de ING, pensioenfondsen en Nederland als belastingparadijs. Elma durfde grote financiële onderwerpen op te pakken, ook al had ze geen financiële achtergrond. Een topjournalist.”

Met Ton van der Ham werkte ze nauw samen aan uitzendingen als ‘Mama, zij wij arm?’ over armoede door de ogen van een kind in de armste wijk van Nederland. “Ze vond het heel belangrijk om niet alleen bobo’s aan het woord te laten, maar er echt op uit te trekken. Ze was heel gedreven, ontzettend grappig en behoorlijk eigenwijs”, zegt Van der Ham over de samenwerking met Verhey.

Naast Vrij Nederland en ZEMBLA, werkte Verhey onder meer bij De Wereld Draait Door en de laatste jaren schreef ze veel voor The Post Online. Zowel Vrij Nederland , als The Post Online staan op hun websites stil bij het overlijden van de journaliste.

Meer over:

elma verhey
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.