Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Impasse in EU over onkruidverdelger

19-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glyfosaat
De experts van de Europese landen kunnen het niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Ook donderdag was er geen meerderheid te vinden voor verlenging van het gebruik van het omstreden middel.

Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van middel met negen jaar toe te staan. Nu dat is afgewezen is het aan het dagelijks bestuur van de EU om stappen te nemen, bijvoorbeeld door het voorstel aan te passen of terug te trekken. Voor 1 juli moet er een besluit zijn, anders verloopt de vergunning voor het middel en zal het om die 'technische' reden van de markt moeten.

Belangenverstrengeling
Het VN panel dat afgelopen dinsdag oordeelde dat glyfosaat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is, is verwikkeld in een ruzie over potentiële belangenverstrengeling. Gebleken is dat het instituut dat geleid wordt door de voorzitter van de Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) een donatie heeft ontvangen van Monsanto, het zou gaan om een bedrag van 6 cijfers. Monsanto is de producent van Roundup waarvan het hoofdbestanddeel glyfosaat is.
Professor Alan Boobis die de bijeenkomt van de FAO/WHO leidde, werkt ook als vice-president van het Internationale Life Science Institute (ILSI). De vice-voorzitter van de sessie was professor Angelo Moretto, een bestuurslid van ILSI Health and Environmental Services Institute. In 2012 ontving de ILSI groep een donatie van 500.000 dollar van Croplife International (Monsanto, Syngenta e.a.). Meldt de  Guardian .
Glyfosaat is een veelgebruikt basisproduct in onkruidverdelgers, onder meer in Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Glyfosaat staat niet alleen bekent als mogelijk kankerverwekkende stof, het zou ook een hormoonverstorende stof zijn die tot andere ziekten (als diabetes) kan leiden.
In Nederland zijn sommige tuincentra gestopt met de verkoop.

Nederland steunt een verdere toelating van negen jaar van glyfosaat in de Europese Unie. Ze stelt daarbij wel de voorwaarde dat deze toelating kan worden ingetrokken als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het middel gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De uitslagen van dit onderzoek worden echter pas in 2017 verwacht terwijl de huidige Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat komende maand afloopt. Dat  schrijft staatssecretaris Martijn van Dam  van Economische Zaken aan de Tweede Kamer, Nederland stemt daarmee in met het voorstel dat de Europese Commissie aan de lidstaten ter goedkeuring voorlegde.
Urinetest
Alle Europarlementariërs die deelnamen aan een urinetest zijn positief bevonden op de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat in hun lichaam. In totaal hebben 49 Europarlementariërs deelgenomen aan de test. In de urine van de politici werd gemiddeld 1,7 microgram glyfosaat per liter aangetroffen. Dat is zeventien keer zoveel als de Europese drinkwaternorm (0,1 microgram/liter).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.