Opnieuw heeft jeugdhulpverlening gefaald bij de begeleiding van een kind in problemen. Een driejarig meisje uit Rotterdam-Schiebroek werd lange tijd niet goed geholpen waardoor haar veiligheid anderhalf jaar lang niet genoeg gewaarborgd was. De Inspecties die de situatie van het meisje onderzochten, maken zich zorgen of hulpverlening wel in staat is op eigen kracht te verbeteren.
Ernstig verwaarloosd
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie, schrijft
het AD
donderdag. Het driejarige meisje werd in de lente van 2016 ernstig verwaarloosd aangetroffen bij een verwarde ouder, ondanks het feit dat verschillende hulpverlenende instanties van haar situatie op de hoogte waren. De Inspecties maken zich zorgen of de hulpverlening in Nederland wel voldoende in staat is te verbeteren.
Belang kind stond niet centraal
De inspecties concluderen dat het belang van het kind niet centraal stond. Ook is er niet in kaart gebracht wat de risico’s waren die het meisje liep. En de informatie die over het kind beschikbaar was, werd niet genoeg gedeeld. De hulpverlenende instanties die verantwoordelijk zijn voor het meisje moeten nu binnen drie maanden met een plan voor een betere werkwijze komen.
Niet het enige verhaal
Het verhaal van het driejarige Rotterdamse meisje doet sterk denken aan het trieste verhaal van de achtjarige Sharleyne, die in 2015 overleed na een val van de tiende etage van een flatgebouw in Hoogeveen. Bekijk hier een fragment over de achtjarige Sharleyne:
Hopeloos gefaald
Sharleyne en haar moeder waren op het moment van haar dood al jaren bekend bij de hulpverlenende instanties. Er waren aanwijzingen dat het zeer slecht ging met het meisje en toch werd er te weinig actie ondernomen. ZEMBLA onderzocht ’De zaak Sharleyne’ en liet zien hoezeer jeugdhulpverlening had gefaald in de zorg voor het kind:
Al drie jaar voor haar noodlottige dood, waren bij de politie en de jeugdhulpverlening meerdere meldingen bekend over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving in de woning van de moeder van Sharleyne. Volgens oud-kinderrechter Frans van der Reijt waren er redenen genoeg om in te grijpen om de veiligheid van het meisje te garanderen. Toch gebeurde dit niet.
Dezelfde conclusies
In mei 2016 kwam naar aanleiding van de dood van Sharleyne een vernietigend rapport uit van de Inspectie Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie over de falende zorg. Daarin stonden dezelfde conclusies als die nu worden getrokken bij het meisje in Rotterdam. In het rapport stond toen:
Hoewel er drie jaar lang meldingen zijn gedaan van verwaarlozing, huiselijk geweld en drankmisbruik door de moeder van Sharleyne, “zijn veiligheidsrisico’s onvoldoende in beeld gebracht, (…) werd informatie onvoldoende gedeeld” en “het belang van het kind stond niet voorop”.
Verbetering
Ook toen werd geëist dat de gemeente Hoogeveen, verantwoordelijk voor de zorg voor Sharleyne, binnen drie maanden een plan moest presenteren om de hulpverlening te verbeteren.
Moeder mogelijk vervolgd
Op de foto bij dit verhaal staat de overleden Sharleyne met haar vader die sinds het overlijden van het meisje strijdt voor de vervolging van haar moeder. Sharleynes moeder werd in eerste instantie niet vervolgd voor de dood van haar dochter, maar die zaak wordt nu
opnieuw bekeken
. Volgens de vader van het kind is de moeder verantwoordelijk voor de dood van het meisje.