Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huis voor Klokkenluiders mislukt

14-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
ANP Klokkenluidershuis
Het Huis voor Klokkenluiders dat werd opgericht om klokkenluiders te beschermen als ze misstanden op het werk aan willen kaarten, is mislukt. Het voltallige bestuur van het huis heeft aangekondigd op te stappen, schrijft het bestuursorgaan donderdag op haar site.
ANP Klokkenluidershuis
Vorige maand startte oud-topambtenaar Maarten Ruys een onderzoek naar de problemen bij het Huis. In dat onderzoek adviseert Ruys nu een volledige 'herstart'. Ruys concludeert dat het bestuur en de medewerkers te verdeeld zijn en het bestuur niet genoeg steun heeft onder het personeel. 
Te weinig tijd  geïnvesteerd
De oud-topambtenaar schrijft in zijn onderzoek dat het bestuur onvoldoende in staat is gebleken om tot een heldere en eenduidige visie over het Huis te komen. Het opgaan van meerdere organisaties in het Huis voor Klokkenluiders en de acute werkdruk vanaf de start hebben geleid tot 'fusiepijn' schrijft Ruys: “Er is weliswaar veel werk verzet in het Huis, maar het bestuur en de medewerkers hebben te weinig tijd geïnvesteerd om de fusie in goede banen te leiden en de werkprocessen in te richten. De in de wet benoemde scheiding tussen advies en onderzoek is in het hele Huis, inclusief het bestuur, doorgetrokken. Dat maakt integraal aansturen en besturen onmogelijk”.
Wet Huis voor Klokkenluiders
Klokkenluiden is vaak erg moeilijk. Ook al hebben werknemers recht op bescherming, in de praktijk komt het er vaak op neer dat het melden van misstanden hen niet in dank wordt afgenomen en tot tegenwerking leidt. Het Huis voor Klokkenluiders wilde de drempel om een melding te doen wegnemen door bescherming en anonimiteit te bieden.
Het bestuursorgaan werd in 2016 opgericht, toen ook de Wet Huis voor Klokkenluiders van kracht ging. Die wet is ervoor bedoeld om klokkenluiders beter te beschermen door onder andere te stellen dat werkgevers ze niet mogen benadelen. In het eerste halfjaar na de oprichting kwamen er al 532 meldingen binnen bij het Huis, veel meer dan verwacht.
Het belang van de klokkenluider
ZEMBLA maakte meerdere uitzendingangen over klokkenluiders die grote misstanden aan het licht brachten. Een van de bekendste is die van Ad Bos, die in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. Bos beschikte over een schaduwboekhouding van bouwbedrijf Koop Tjuchem, die hij in ZEMBLA onthulde. Zijn melding bracht een grootschalige fraude aan het licht, maar leverde Bos veel ellende op. Jarenlang werd hij beschuldigd van omkoping van ambtenaren. Het duurde tot 2013 voor hij definitief van strafvervolging werd verlost. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor