Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Hoorzitting granulietstorting wordt ‘rondetafelgesprek’: hoofdrolspelers afwezig

3 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
hoorzitting
De geplande hoorzitting op maandag 9 maart in de Tweede Kamer over de granulietstortingen in Over de Maas, wordt een rondetafelgesprek. Hoofdrolspelers zoals het bedrijf Bontrup BV en Halbe Zijlstra zijn niet aanwezig bij het rondetafelgesprek. Voorafgaand kunnen Kamerleden achter gesloten deuren een technische briefing met Rijkswaterstaat en Bodemplus bijwonen. 
 
Minister Cora van Nieuwenhuizen en minister Stientje van Veldhoven lieten eerder al weten niet toe te staan dat twee topambtenaren van Rijkswaterstaat gehoord worden door de Tweede Kamer. 

Besloten briefing 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (waaronder Rijkswaterstaat en Bodemplus) zal dus wel, zonder media, achter gesloten deuren een technische briefing geven aan Kamerleden. Als uitleg voor de beslotenheid van de briefing staat in de uitnodiging: “Dit is een gebruikelijke werkwijze voor technische briefings die worden verzorgd door ambtenaren.” 
 
In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat Graniet Import Benelux, onderdeel van Bontrup BV, een half miljoen ton granuliet liet storten in natuurplas Over de Maas.
 
Ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland brachten aanvankelijk een negatief advies uit over de lozing van granuliet in Over de Maas. De top van Rijkswaterstaat heeft uiteindelijk ‘erdoorheen gedrukt’ dat het afval toch in de natuurplas kon worden gestort. De ambtenaren hebben de partij granuliet ‘onder protest’ goedgekeurd, zo blijkt in de uitzending.
 
Kort na de uitzending van Zembla stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een hoorzitting met de betrokkenen als voorbereiding op een debat over de kwestie.

Sprekers 
Dat plan is uiteindelijk flink gewijzigd. Er is nu dus naast de briefing enkel een rondetafelgesprek dat begint om 11.15 uur en duurt tot 13.30 uur. Sprekers zijn onder meer wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal en verschillende deskundigen.
 
 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA