Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoorzitting granulietstorting wordt ‘rondetafelgesprek’: hoofdrolspelers afwezig

03-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
hoorzitting

De geplande hoorzitting op maandag 9 maart in de Tweede Kamer over de granulietstortingen in Over de Maas, wordt een rondetafelgesprek. Hoofdrolspelers zoals het bedrijf Bontrup BV en Halbe Zijlstra zijn niet aanwezig bij het rondetafelgesprek. Voorafgaand kunnen Kamerleden achter gesloten deuren een technische briefing met Rijkswaterstaat en Bodemplus bijwonen. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen en minister Stientje van Veldhoven lieten eerder al weten niet toe te staan dat twee topambtenaren van Rijkswaterstaat gehoord worden door de Tweede Kamer. 

Besloten briefing 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (waaronder Rijkswaterstaat en Bodemplus) zal dus wel, zonder media, achter gesloten deuren een technische briefing geven aan Kamerleden. Als uitleg voor de beslotenheid van de briefing staat in de uitnodiging: “Dit is een gebruikelijke werkwijze voor technische briefings die worden verzorgd door ambtenaren.” 

In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat Graniet Import Benelux, onderdeel van Bontrup BV, een half miljoen ton granuliet liet storten in natuurplas Over de Maas.

Ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland brachten aanvankelijk een negatief advies uit over de lozing van granuliet in Over de Maas. De top van Rijkswaterstaat heeft uiteindelijk ‘erdoorheen gedrukt’ dat het afval toch in de natuurplas kon worden gestort. De ambtenaren hebben de partij granuliet ‘onder protest’ goedgekeurd, zo blijkt in de uitzending.

Kort na de uitzending van Zembla stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een hoorzitting met de betrokkenen als voorbereiding op een debat over de kwestie.

Sprekers
Dat plan is uiteindelijk flink gewijzigd. Er is nu dus naast de briefing enkel een rondetafelgesprek dat begint om 11.15 uur en duurt tot 13.30 uur. Sprekers zijn onder meer wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal en verschillende deskundigen.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.