Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Honderden boeren stoppen als plannen tegen stinkende stallen doorgaan

06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Koeien foto ANP
Het is erop of eronder voor veel Brabantse boeren op vrijdag. Dan stemt Provinciale Staten over vergaande plannen van het provinciebestuur die de veehouderij treffen. Als de plannen  doorgaan, stoppen tot 2028 naar verwachting 780 veehouders extra met hun bedrijf. Dat aantal komt bovenop de 2660 boeren waarvan al werd verwacht dat ze zouden stoppen. Van de boeren die doorgaan, komt een nog groter deel onder de armoedegrens terecht.  
Koeien foto ANP
Met 700.000 koeien, bijna zes miljoen varkens en bijna dertig miljoen kippen is Brabant de meest veedichte provincie van Nederland. De totale veestapel produceert ruim 15 miljard kilo mest.
Verouderde stallen moderniseren
In de nieuwe plannen van de provincie moeten boeren de emissie-eisen voor stallen in 2022 al realiseren.   Dat wil zeggen dat ze verouderde stallen die veel stikstof uitstoten en stank verspreiden moeten moderniseren.
Brabants plan voor duurzame niet stinkende stallen, maakt boeren woest
Daarnaast moet er voor iedere tien vierkante meter nieuwe stal, elders in de regio elf vierkante meter oude stal verdwijnen. Stallen die ouder zijn dan 15 jaar moeten worden aangepast.
Arme boeren
De verwachting is dat naast de boeren die stoppen met hun bedrijf en de boeren die onder de armoedegrens uitkomen, voor nog eens driehonderd veehouders dreigt dat ze minder dan 23.000 euro per jaar overhouden. Dit komt omdat ze versneld, flinke investeringen moeten doen.
De boeren reageerden woest op de plannen van het provinciebestuur. Zowel de ZLTO: de vereniging voor boeren en tuinders in Zuid-Nederland, als de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) overwegen een gang naar de rechter. Ze uitten felle kritiek op de plannen, niet alleen omdat ze zorgen voor een kaalslag in de veehouderij, maar ook omdat het voorstel niet betekent dat de veestapel in Brabant zal krimpen: “Het zal niet leiden tot sanering van oude stallen. Veehouders gaan juist meerdere locaties exploiteren en schaalvergroting zet door. Dat is nu precies wat veel burgers niet willen”, zo zei Janus Scheepers van ZLTO.
POV en ZLTO zeiden dat ze hopen dat de leden van Provinciale Staten hun 'boerenverstand' gebruiken als ze gaan stemmen over de plannen.
ZEMBLA maakte in 2011 de uitzending 'Het stinkt in Brabant' over het meest gevoelige dossier van de zuidelijke provincie:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.