Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De wereld en homo-acceptatie: waar homo's mogen trouwen en waar ze worden gestraft

27-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1166 keer bekeken
  •  
Gay marriage Flickr.com/Blavou wedding photographer
Wie het jaarlijkse rapport van homorechtenorganisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) leest, weet dat de wereld nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om acceptatie van niet-heteroseksuelen. ILGA houdt die status nauwgezet in de gaten. In 72 landen zijn relaties en uitingen tussen mensen van dezelfde sekse nog altijd verboden. In acht landen staat er de doodstraf op.
Gay marriage Flickr.com/Blavou wedding photographer
Het gaat om landen in het Midden-Oosten als Yemen, Iran en Saudi-Arabië en Afrikaanse landen als Sudan en Mauritië. Daarnaast zijn er nog tientallen landen die jarenlange gevangenisstraffen uitdelen voor homoseksuele uitingen. Op de volgende kaart is te zien waar homoseksualiteit crimineel gedrag is.
ILGA map
Homo-emacipatie in Nederland
Nederland is een van de koplopers als het gaat om gelijke behandeling van homo’s ten opzichte van hetero’s. Toch was het hier ook lange tijd onacceptabel. In 1946 werd het COC opgericht, dat het moeilijke gevecht voor homo-acceptatie ging leiden. Door de maatschappelijke afkeuring gebeurde dat eerst in het geheim. De naam COC stond voor ‘Cultuur en Ontspannings Centrum’, een schuilnaam.
Het duurde uiteindelijk tot 1994 toen er echt wat wezenlijks veranderde. De Wet Gelijke Behandeling werd aangenomen. Die wet zegt dat het feit dat iemand hetero of homo is nooit reden mag zijn tot achterstelling of onderscheid. Op 1 april 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het wettelijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht in. Maar in landen als Duitsland en Australië kunnen homo’s nog steeds niet trouwen. Wel kunnen ze een geregistreerd partnerschap aangaan.
Waar kunnen homo's trouwen?
In totaal zijn er nu 22 landen in de wereld waar mensen van dezelfde sekse kunnen trouwen. De meeste landen liggen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Uitzonderingen zijn Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De volgende kaart geeft het overzicht weer:
ILGA map 2
Homo-, biseksuelen en transgenders hebben overal in de wereld nog altijd te maken met geweld. Zo zegt de mede-auteur van het ILGA-rapport Aengus Carroll tegen The Guardian:
“In geen land ter wereld zijn homo’s, biseksuelen en transgenders veilig voor discriminatie, stigmatisering en geweld.”
Gelukkig zijn er wel landen die geweld tegen homo’s strafbaar stellen en zelfs als verzwarend zien bij strafoplegging. In totaal zijn er dat nu wereldwijd 43 van de 196 landen die de wereld rijk is. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.