Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hollandse handel

  •  
23-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
814 keer bekeken
  •  
Het gaat goed met Heineken. In 2015 stijgt de nettowinst van de brouwer naar bijna 2 miljard euro. Ook in Afrika doet Heineken goede zaken. Sinds 2011 investeert de biermagnaat in Ethiopië. Heineken ziet een groeimarkt in dit Afrikaanse land en verwacht dat de bierconsumptie binnen een paar jaar verdubbelt.
De brouwer wordt door de Nederlandse overheid ondersteund met ruim 1 miljoen euro subsidiegeld. Geld waarmee de lokale boeren gerst verbouwen. De aanwezigheid van Heineken in Afrika past bij het nieuwe denken van het huidige kabinet; handel is de motor van vooruitgang en ontwikkeling. Dat betekent subsidies voor Nederlandse bedrijven die zich in Ethiopië vestigen en minder geld voor schoon water en gezondheidszorg. In een land  waar nu opnieuw sprake is van hongersnood. Zembla onderzoekt in Ethiopië wie er profiteert van de Hollandse handel.
Samenstelling & regie: Jos van Dongen
Research: Simone Tangelder
ZEMBLA: ‘Hollandse handel’, woensdag 23 maart om 21.15 bij de VARA op NPO 2.
Monitoring beleid voor ontwikkelingssamenwerking: het financieringskanaal bedrijfsleven
De Algemene Rekenkamer doet sinds 2011 onderzoek naar de ontwikkeling van de uitgaven voor Official Development Assistance (ODA). Dit jaar staat de geldstroom naar het bedrijfsleven voor ontwikkelingssamenwerking (OS) centraal.

IOB POLICY REVIEW, PRIVATE SECTOR DEVELOPMENT 
IOB evaluatie
Evaluation issues in financing for development: Analysing effects of Dutch corporate tax policy on developing countries (2013)
What role do the Dutch corporate tax policy and its unique network of bilateral tax treaties play in facilitating tax avoidance strategies by multinationals? How much tax revenues do developing countries stand to lose and what can be done?  Report

Lees ook: IOB Studie Nieuwsbrief # 13 11: IOB Nederlands belastingbeleid kan nadelig zijn voor ontwikkelingslanden. Jan Pronk
OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE KAART,
VERSPREIDE AANTEKENINGEN OVER ONTWIKKELING EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
Dat de wereld grondig is veranderd, is een cliché. Dat weet iedereen. Dat de ontwikkelingssamenwerking sterk is mee veranderd, weet lang niet iedereen. Het gaat niet meer in hoofdzaak om ontwikkelingshulp. Het gaat over thema’s als handel, investeringen, globalisering, conflict, vrede, buitenlandse politiek, armoede, mensenrechten, natie- en staatsvorming, democratisering en cultuur. In de afgelopen jaren is het denken over ontwikkeling enkele malen gekanteld. Het leidde tot fikse tegenstellingen, deels ideologisch, deels analytisch. Niet alleen het ontwikkelingsbeleid veranderde, maar ook de ontwikkelingsprocessen zelf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.