Hof: EC moet criteria voor hormoonverstorende stoffen vaststellen
16-12-2015
• leestijd 2 minuten
Europese commissie moet uitspraak hof over hormoonverstorende stoffen onmiddellijk uitvoeren
Na de uitzonderlijk harde uitspraak van het Europees Hof van Justitie moet de Europese Commissie zonder vertraging de wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen vaststellen. De Europese Commissie (EC) is vandaag schuldig bevonden door het Europese Hof vanwege het uitblijven van maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs). Dit is de uitspraak in de rechtszaak die Zweden tegen de EC aanspande. De zaak is uniek omdat het zelden voorkomt dat een land een Europees instituut aanklaagt. Nalatig
D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: '
Deze wetenschappelijke criteria liggen als sinds 2013 op een plank in het Commissiegebouw. Afstoffen en naar Raad en Parlement sturen.
' Gerbrandy spoort de Europese Commissie al jaren aan de Europese wet uit te voeren. Eind 2013 had de Commissie met wetenschappelijke criteria moeten komen voor hormoonverstorende stoffen. Toen de Commissie dit naliet werd zij door Zweden voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Op initiatief van Gerbrandy heeft het Europees Parlement zich in deze rechtszaak bij Zweden aangesloten. Ook andere lidstaten, waaronder Nederland, hebben dit gedaan.
Economische belangen
De afgelopen jaren heeft de Commissie volksgezondheidsrisico's ondergeschikt gemaakt aan economische belangen. Daar heeft het Hof nu hard over geoordeeld. Gerbrandy: '
Het Hof heeft precies verklaard wat ik al jaren roep: het vaststellen van de wetenschappelijke criteria heeft niets te maken met een afweging van economische belangen. Dat komt later. Eerst moeten we weten wat wij onder hormoonverstorende stoffen verstaan. En dat is een puur wetenschappelijke afweging, geen politieke.
'
Wemos
Wemos is blij dat Nederland zich heeft geschaard achter de rechtszaak tegen de EC. Annelies den Boer van Wemos: '
Hopelijk maakt deze rechtszaak duidelijk dat gezondheid op de eerste plaats komt en dat het noodzakelijk is dat de Europese Commissie snel maatregelen neemt om de bevolking niet langer bloot te stellen aan schadelijke stoffen.
'
Snel vaart maken
Gerbrandy hoopt dat nu snel vaart gemaakt kan worden met het aanpakken van hormoonverstorende stoffen. '
In potentie vormen deze een groot risico voor de volksgezondheid, vooral voor heel kwetsbare groepen zoals baby's. Als we de criteria hebben, kunnen we gaan bepalen hoe we er mee om moeten gaan
', aldus Gerbrandy.
Impact assessment
Momenteel voert de EU een impact assessment uit, mede als gevolg van een intensieve lobby van chemische industrie. Bij deze impact assessment wordt onder meer gekeken naar de economische gevolgen van verschillende beleidsopties. Naar verwachting zal dit een verdere vertraging veroorzaken, waardoor maatregelen tegen EDCs nog tot 2017 op zich laten wachten, mogelijk zelfs nog langer.