Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het transgenderprotocol

24-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
23822 keer bekeken
  •  

Per jaar melden zich honderden tieners bij de genderpoli van het Amsterdam UMC. De Amsterdamse artsen en psychiaters gelden internationaal als pioniers van de transzorg, met name door het in Nederland ontwikkelde behandelprotocol voor transgenderjongeren. Het gaat om een uiterst kwetsbare groep pubers die ook nog eens het mikpunt is van felle haatcampagnes. Minderjarige jongeren in zo’n precaire positie hebben recht op de best mogelijke medische zorg, gebaseerd op grondig wetenschappelijk onderzoek. Maar over de vraag wat goede transgenderzorg is, ontstaat onder medici steeds meer discussie.

Het Amsterdamse transgenderprotocol ligt internationaal onder vuur; volgens gerenommeerde genderexperts zou het ertoe kunnen leiden dat sommige jongeren onnodig een medisch traject ingaan met ernstige, onomkeerbare gevolgen. Hun kritiek stuit op heftige weerstand van collega’s en van transorganisaties. Zembla onderzoekt wat de wetenschappelijke basis is van de Nederlandse genderzorg.

Het transgenderprotocol

Regie & samenstelling: Sander Rietveld
Research: Rosalyn Saab
Eindredactie: Manon Blaas en Roelof Bosma

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.