Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het transgenderprotocol

24-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
17003 keer bekeken
  •  

Per jaar melden zich honderden tieners bij de genderpoli van het Amsterdam UMC. De Amsterdamse artsen en psychiaters gelden internationaal als pioniers van de transzorg, met name door het in Nederland ontwikkelde behandelprotocol voor transgenderjongeren. Het gaat om een uiterst kwetsbare groep pubers die ook nog eens het mikpunt is van felle haatcampagnes. Minderjarige jongeren in zo’n precaire positie hebben recht op de best mogelijke medische zorg, gebaseerd op grondig wetenschappelijk onderzoek. Maar over de vraag wat goede transgenderzorg is, ontstaat onder medici steeds meer discussie.

Het Amsterdamse transgenderprotocol ligt internationaal onder vuur; volgens gerenommeerde genderexperts zou het ertoe kunnen leiden dat sommige jongeren onnodig een medisch traject ingaan met ernstige, onomkeerbare gevolgen. Hun kritiek stuit op heftige weerstand van collega’s en van transorganisaties. Zembla onderzoekt wat de wetenschappelijke basis is van de Nederlandse genderzorg.

Het transgenderprotocol

Regie & samenstelling: Sander Rietveld
Research: Rosalyn Saab
Eindredactie: Manon Blaas en Roelof Bosma

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Dirk Krapowski
Dirk Krapowski2 dec. 2023 - 7:10

Bedank voor deze belangrijke, heldere uitzending. Mooi gefilmd ook.

Lily 12345
Lily 123451 nov. 2023 - 15:42

Ik begrijp niet waarom deze fake news uitzending "onderzoeksjournalistiek" genoemd wordt. Het verhaal van Lucy Kartikasari is verdraaid (https://www.tiktok.com/@luckartikasari/video/7295398374457609505). Riittakerttu Kaltiala is helemaal geen gerespecteerde deskundige in transzorg, maar iemand die in Finland een conversietherapie kliniek draait waar patiënten zijn mishandeld (https://www.erininthemorning.com/p/abusive-practices-and-conversion). Ik vraag me af waar de uitzending nog meer over gelogen heeft.

Roffa Sam
Roffa Sam30 okt. 2023 - 2:18

Het gaat om een uiterst kwetsbare groep pubers die ook nog eens het mikpunt is van felle haatcampagnes... en deze documentaire is een onderdeel van die haatcampagne. Vooringenomen , vooroordelen met dreigende , sombere muziek op de achtergrond. De cisgender mensen, "wetenschappers "die erg veel aan het woord zijn, spreken hun twijfels uit over de noodzaak van een transitie. Wat totaal wordt genegeerd zijn de vele , vele wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat 99,9% van alle mensen die een medische transitie ondergaan hier ook niet meer op terugkomen, dus geen spijt hebben omdat ze gewoon zichzelf zijn geworden. Dat maakt het dus tot de meest succesvolle en betrouwbare zelfdiagnose. Er worden woorden gebruikt als amputeren en ook de gezichtsuitdrukking erbij van bijna afschuw, er komen mensen aan het woord die moedwillig alle wetenschappelijke onderzoeken negeren zoals Dr. Riittakerttu, onderzoeken waaruit blijkt hoe gebaat jongere kinderen zijn bij pubertijdsblokkers en hoe hun leven aan kwaliteit toeneemt, maar nee, deze dokter heeft dan wel gelezen dat de kwaliteit van leven vooruit gaat, het welbevinden van deze kinderen maar volgens haar is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Dat wetenschappelijk bewijs is er wel in de vorm van vele wetenschappelijk onderzoeken , interviews met deze kinderen bv en followups die jaren lang doorgaan . Zembla wat is eigenlijk de motivatie van deze uitzending ?

1 Reactie
Redactie Zembla
Redactie Zembla30 okt. 2023 - 8:46

Beste Roffa Sam, In dit artikel leggen we uit waarom we deze uitzending hebben gemaakt: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/qa-het-transgenderprotocol

Rit
Rit28 okt. 2023 - 11:03

https://www.youtube.com/watch?v=JgW_xtIcpew de drama die achter de schermen levens kapot maakt

hb64
hb6427 okt. 2023 - 14:55

Een tendentieuze, onevenwichtige uitzending. De indruk wordt gewekt of er aan het VUMC maar wat wordt aangerommeld, en zelfs dat sprake is van een of ander duister complot waarin mensen worden aangezet tot behandelingen die ze eigenlijk niet willen of zelfs aan kunnen overlijden. Misschien interessant voor de journalistiek als onderzoeksproject, maar voor de betrokkenen zelf van nul waarde. Onze zoon, zelf in behandeling aan de VU, herkent zich hier totaal niet in. Hij is na lang wachten (over bedenktijd gesproken) uitgebreid psychologisch gescreend en kon pas daarna starten met de behandeling. En dat hij daarmee niet wil stoppen, geeft eerder aan dat hij vastbesloten is om de transitie te doorlopen, dan dat hij in een "fuik" terecht gekomen zou zijn waar hij niet uit kan ontsnappen. Laat staan dat er op hem wordt ingepraat om zich man te voelen, te kleden enz. zoals wordt gesuggereerd. Hij was en is prima in staat om zelf keuzes te maken, met ondersteuning van zijn familie en deskundigen. Wat is precies het doel van deze uitzending? Prima om de medische transgenderzorg is perspectief te plaatsen, maar het is hier eerder de journalistieke research die ondeugdelijk is dan het onderzoek waarop het VUMC zich baseert. Moeten jongeren dan worden ontmoedigd zich voor transitie aan te melden? Dat is een klap in het gezicht voor alle betrokkenen, waaronder onze zoon en het team van de Genderpoli.

2 Reacties
Rit
Rit28 okt. 2023 - 11:03

https://www.youtube.com/watch?v=JgW_xtIcpew

Redactie Zembla
Redactie Zembla30 okt. 2023 - 8:50

Beste Hb64 Transgender jongeren zijn gebaat bij volledige informatie over hun behandeling. Het debat over de genderzorg moet publiekelijk en transparant gevoerd kunnen worden, juist als er aanwijzingen zijn dat het wetenschappelijk bewijs voor een bepaalde behandeling te wensen overlaat. Als onderzoeksjournalistiek programma probeert Zembla feiten boven water te halen die daaraan bijdragen. Omdat wij signalen hebben ontvangen dat de wetenschappelijke basis onder de transgenderzorg zwak is, hebben we besloten dit te onderzoeken. Lees hier meer over waarom wij deze uitzending hebben gemaakt: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/qa-het-transgenderprotocol

Carola10
Carola1027 okt. 2023 - 10:54

Laat mij beginnen te zeggen dat ik geloof dat er een groep kinderen zijn die vanaf jonge leeftijd zich niet met het eigen geslacht identificeren. Voor deze kinderen is deze zorg onontbeerlijk. Maar we kunnen niet ontkennen dat er een hele grote groep is van kinderen en dan met name stoere meisjes die er in de pubertijd achter komen dat ze in het verkeerde lichaam zitten. In mijn ogen is het ook gewoon een hype. We zien het overal op de catwalk, op bilboards, video clips, grote sportmerken. Fluïde modellen waarbij je niet kunt zien of ze man of vrouw zijn. Stoere meisjes mogen niet meer stoer zijn. Tegenwoordig zitten die in het verkeerde lichaam. En moeten zsm aan de medicatie en de operatie. Een kind wat in transitie gaat. Is voor de rest van zijn leven patiënt. En kan nooit meer stoppen met het slikken van medicatie. Is er al eens een berekening gemaakt van wat dat de farmaceutische industrie oplevert? Het is in mijn ogen niks anders dan een business model over de ruggen van onze kinderen en dan met name over de ruggen van onze stoere meisjes. Waarom is er niemand die voor deze stoere meisjes op komt? Wat zijn de gevolgen over 10 jaar met deze experimentele groep van kinderen..?? Ik zie de massa claims al aankomen. En waarom grijpt de overheid niet in?

1 Reactie
LNA
LNA12 nov. 2023 - 16:06

Zo snel mogelijk aan de medicatie en de operatie?! Ik weet niet of je kennis hebt van de huidige wachtlijsten in de transgenderzorg, maar daar is niks "snel" aan.

El40
El4027 okt. 2023 - 7:49

Wat een ongelofelijk eenzijdige reportage. Ik vind het heel jammer en een gemiste kans dat er geen transgender jongeren aan bod kwamen voor wie hormoonremmers wel de juiste keus waren en er heel veel baat bij hebben gehad. Jongens willen geen borstontwikkeling. Meisjes willen de baard niet in de keel, brede schouders of haargroei op het gezicht. Al deze veranderingen aan het lichaam zijn blijvend, in tegenstelling tot hormoonremmers die tijdelijk zijn! Daarbij zijn heel veel onderzoeken bij medische behandeling van lage bewijslast, omdat het onethisch is zorg te onthouden. Er wordt ook aan alle zwangere vrouwen een seo-onderzoek aangeboden, zonder controle groep. Zo zijn er enorm veel voorbeelden te noemen. Ook de vergelijking in het buitenland dat hormoonremmers erg gemakkelijk zouden worden gegeven, en dat andere medicijnen veel langere onderzoek door artsen vereisen is onzin. Hoe gemakkelijk wordt ritalin aan jongeren voorgeschreven? Of melatonine? Het traject voor de start met hormoonremmers is een traject vol onderzoek, gesprekken en adviezen om er verantwoord mee om te gaan, en duurt jaren. Ons kind is wel een tevreden en gelukkige gebruiker van hormoonremmers en wij hadden dit desgevraagd graag toegelicht om de andere kant te laten horen. Deze reportage getuigt van bizar slechte journalistiek..

2 Reacties
Rit
Rit28 okt. 2023 - 11:03

https://www.youtube.com/watch?v=JgW_xtIcpew

Dirk Krapowski
Dirk Krapowski2 dec. 2023 - 7:03

Dit programma was kritisch als enige in een zee van onkritische behandelingen, jubelverhalen en activisme. Meer van dat soort verhalen lijkt me niet nodig. In de wetenschap en de journalistiek, in heel het leven eigenlijk, heeft kritiek een belangrijke functie. Zonder kritiek kan er vanalles fout gaan en vindt er geen verbetering plaats. Als ouders wilt u toch het beste voor uw en andermans kinderen? Als er fouten gemaakt worden in de medische behandeling die uw kind ondergaat dan zou u dat toch willen weten?

Ccharlotteee
Ccharlotteee26 okt. 2023 - 21:18

Hemeltje wat een jammerlijke journalistiek. De geluids- en filtereffecten alsof je naar een crimeserie kijkt, allemachtig. Wat mij continue verbaasde is het gebrek aan praten met trans mensen. Veel cismensen met een mening, dus, en hoewel wetenschappelijk onderzoek belangrijk is, horen we nergens trans mensen die blij zijn (en dat zijn er veel meer dan die 2 spijthebbers). 1. "Andere zaken" zoals autisme zouden maken dat iemand 'niet trans is'. Maar: er zijn nu ook onderzoeken die bijv. indiceren (maar nog niet aantonen) dat zeker vrouwen met autisme relatief gezien vaker trans zijn. Zelf niet trans, wel autist, desondanks herken ik mij zeer hierin omdat ikzelf nonbinair ben. 2. Trans zijn is niet "in het verkeerde lichaam geboren zijn", dat is echt jaren '90 en dat versimpelt het veel te veel. Genderdysforie is dus ook niet alleen "het sterke gevoel in het verkeerde lichaam geboren te zijn", dysforie kan en is vaak veel complexer. Genderdysforie hoeft ook niet operatie te betekenen! Want: 3. Niet alle trans mensen gaan over tot geslachtsoperaties. Deze aflevering wekt de indruk dat dat wel het altijd natuurlijke verloop is. Er zijn genoeg trans mensen, maar ook nonbinaire mensen, die dat niet willen of hoeven, maar wel gebruik maken van hormonen of puberteitsremmers. Ook hier wordt geen aandacht aan besteed. 4. Ook de kritiek: "Ja wij behandelden patienten met een andere achtergrond en dat werkte niet, dus is het Nederlandse onderzoek kut". He?? 5. Wat is het alternatief?

1 Reactie
Rit
Rit28 okt. 2023 - 11:04

https://www.youtube.com/watch?v=JgW_xtIcpew hier praten de trans mensen,, als je echt geïnteresseerd bent.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.