Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het kabinet reageert op ZEMBLA uitzending

17-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wie-is-de-mol-deel-ii
Minister Blok van Wonen en Rijksdienst reageert met een brief aan de Tweede Kamer namens het kabinet op de uitzending van ZEMBLA 'Wie is de mol? Deel II. Hij schrijft dat het kabinet iedere poging afkeurt om op niet toegestane wijze aanbestedingen te beïnvloeden. "Niet-integer gedrag van overheden of marktpartijen tolereert het kabinet in geen geval. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan door de betreffende organisatie. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie."
Dialoog
De minister benadrukt dat het kabinet waarde hecht aan dialoog met de markt maar "dat iedere medewerker van het Rijk verstandig moet omgaan met uitnodigingen van externe partijen. Het ingaan op uitnodigingen moet functioneel, sober en doelmatig zijn. Rijksambtenaren dienen op elk niveau uitnodigingen openlijk te bespreken conform de rijksbrede en departementale gedragscodes integriteit."
Veiligheid en Justitie
Direct nadat het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) vragen van Zembla heeft ontvangen, is gestart met een grondig onderzoek van de door Zembla aangedragen casuïstiek, meldt de minister. Ook zijn de integriteitsregels via de interne communicatiekanalen aan alle medewerkers en leidinggevenden opnieuw onder de aandacht gebracht. De Auditdienst Rijk (ADR) zal een onafhankelijk onderzoek laten verrichten naar de bekendheid van de integriteitsregels voor het aannemen van geschenken en het ingaan op uitnodigingen.
Ministerie Infrastructuur en Milieu / Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat (RWS) heeft een intern onderzoek ingesteld naar de door Zembla genoemde casus uit 2008. Daarover schrijft de minister dat uit het onderzoek naarvoren is gekomen "dat op dit moment geen feiten of omstandigheden aangetroffen zijn die aanleiding geven tot een concreet vermoeden van integriteitschendingen door (voormalige) ambtenaren van Rijkswaterstaat." Wel is een melding gedaan bij het interne meldpunt voor integriteit van Rijkswaterstaat en bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over drie voormalig ingehuurde medewerkers.
Terugdringen externe partijen
Op grond van de lopende onderzoeken zullen passende maatregelen genomen worden daar waar sprake is geweest van niet-integer gedrag. Een aantal bestaande instrumenten en regels op het gebied van het inkoop- en integriteitsbeleid worden inmiddels vernieuwd. Ook neemt het kabinet maatregelen om het aantal externen op strategische ICT-functies en ICT-inkopers terug te dringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.