Zembla

Het huisartseninfarct

13-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
43173 keer bekeken
  •  

Noodgedwongen patiëntenstops, commerciële bedrijven die huisartsenpraktijken overnemen, de digitale huisarts: allemaal noodgrepen om het alarmerende huisartsentekort te compenseren. In Zembla uiten huisartsen hun zorgen, omdat de grote hoeveelheid aan extra taken die er telkens weer bijkomen ten koste gaat van de tijd voor de patiënt.

Het lukt de artsen nog maar amper de zorg te leveren die ze willen en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. “Er is een daadwerkelijk tekort aan capaciteit bij de huisarts. Huisartsen worden overladen met werk en daar moeten we wat aan doen”, zegt minister Kuipers in Zembla. De huisartsen zien de toekomst somber in. Al bijna 20 jaar trekken ze aan de bel in politiek Den Haag, maar er kwamen alleen maar meer taken bij. Door de vergrijzing en wachtlijsten hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan ooit.

Ze zijn nooit te beroerd om pleisters te plakken waar het haperende zorgstelsel faalde, maar nu is de rek er helemaal uit. Waar ze al die jaren voor hebben gewaarschuwd, is nu realiteit. Huisartsen verzuipen en de patiënt is de dupe. Het aantal huisartsen dat er de brui aan geeft, neemt toe.

Zembla onderzoekt: hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?

Het huisartseninfarct

Donderdag 16 februari om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2. 

Herhaling: donderdag 23 februari om 9.28 uur – NPO 2.

Regie & samenstelling: Evelien Vehof
Research: Suzan Borst
Eindredactie: Manon Blaas

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Michel van de Beek
Michel van de Beek20 feb. 2023 - 15:29

Interessante documentaire! In lijn met wat we zagen in 2019 in onze toekomstverkenning huisartsenzorg - het roer moet om! maar hoe dan ? Zie : https://gallery.mailchimp.com/7b9c7e6926b71d15a9917aaa6/files/8d8e961f-6a85-4cfa-9d07-fb33174ef338/Samenvatting_toekomstverkenning_huisartsenzorg_het_roer_moet_om_maar_hoe_dan.pdf Voor de oplettende kijker is de strijd in ideologie goed herkenbaar. Het is treffend in beeld gebracht. De route naar een hoopvolle toekomst ligt in het (h)erkennen dat het hier niet een strijd is tussen of de ene ideologie, of de andere, maar van het herkennen wanneer de een leidend moet zijn, en wanneer de ander. En het passend inzetten. Zie p22 t/m p23 van de toekomstverkenning. En voor de oplettende kijker is ook waar te nemen dat we dat overzicht niet hoeven te verwachten van diegenen die nu zijn aangewezen om 'onze zorg' te organiseren. Het moet anders. Het kan anders.

Hub.Mechteld
Hub.Mechteld19 feb. 2023 - 23:23

dat Huisartsen de werkdruk niet meer aan kunnen komt vaak door ggz instellingen zoals Mondriaan ze stellen verkeerde Diagnose waardoor patienten ook de verkeerde medicatie krijgen. waardoor patienten nog meer problemen krijgen dan worden ze terug gestuurd naar de Huisarts mogen hun het probleem oplossen. bij ggz maken ook geen tijd voor patienten 5 a' 10 minuten en declaren een uur hier moet meer controlle op ook patienten krijgen vaak hoge dosis medicatie en rijden in veel gevallen ook nog Auto levens gevaarlijk. Vriendelijke groet: Hub Kuypers

 (Bewerkt door redactie)
Boukje van Rijn
Boukje van Rijn16 feb. 2023 - 22:00

Wat fijn dat er aandacht is voor de huisarts. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat jullie uitzending zal brengen wat we al jaren hopen: verandering en verbetering voor ons. Geen paarse krokodillen en geen afvoerputje meer... Jullie hebben het zo goed, zorgvuldig, duidelijk en precies zoals het zit verwoord en uitgezonden. Bedankt! Boukje van Rijn, huisarts

Thomas Gramkow
Thomas Gramkow15 feb. 2023 - 11:39

Ik ga zeker kijken! Ik ben zelf triagist en toevallig zag ik de reactie van Medilink hieronder. Op onze post kampen wij ook met enorme drukte. Gelukkig kunnen wij door Medilink overbodige consulten buiten de deur houden.

Medi-Link
Medi-Link15 feb. 2023 - 9:40

Wow, wat goed dat jullie dit belangrijke onderwerp onderzoeken! Wij zijn heel benieuwd naar het programma en gaan absoluut kijken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.