Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Helft Nederlanders bereid data te delen met verzekeraar

21-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Data: het nieuwe goud
Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) is bereid activiteits- en gezondheidsdata te delen met hun zorgverzekeraar als daar een lagere zorgpremie tegenover staat. Uit marktonderzoek van Multiscope onder 6.000 Nederlanders blijkt dat één op de drie Nederlanders haar of zijn gezondheidsdata registreert  met behulp van wearables en apps. Met name jongeren tussen de 18 en 35 jaar oud en Nederlanders met een lager inkomen is het animo groot om de gegevens te delen met de zorgverzekeraar. 45 procent van de ondervraagde jongeren zegt de data te willen delen, onder de lagere inkomens ligt dat aandeel op 51 procent van de respondenten.Multiscope
Drie op de tien consumenten zegt ook bereid te zijn de gegevens te delen met hun werkgever, hoewel daar wel een beloning tegenover moet staan zoals bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus. Als commerciële organisaties hun klanten korting bieden op hun dienst of product is 16% bereid om gezondheidsdata te delen.

Wet bescherming persoonsgegevens
Het is in Nederland niet toegestaan voor werkgevers om gezondheidsgegevens te verwerken. Ondanks de bereidheid van consumenten is het volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor werkgevers niet toegestaan om gezondheidsdata te verzamelen, zelfs niet als de werknemer toestemming geeft. 

'Verwerking gezondheidsgegevens wearables door werkgevers mag niet'
Twee bedrijven zijn na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gestopt met het verwerken van gezondheidsgegevens van hun werknemers via wearables. Beide bedrijven hadden hun werknemers een armband gegeven waarmee de werkgever inzicht kreeg in de hoeveelheid beweging van de werknemers. Een van de werkgevers had ook inzicht in het slaappatroon. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).
Voorwaarden
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de onderzochte bedrijven laten weten aan welke voorwaarden een werkgever moet voldoen om bij het gebruik van wearables niet in strijd met de Wbp te handelen. Behalve de werkgever, mogen ook collega's of de leverancier van de wearable geen gezondheidsgegevens inzien en verwerken als dit in opdracht van de werkgever gebeurt. Dit houdt eveneens in dat zij de gegevens niet aan de werkgever mogen verstrekken, ook niet als dit anoniem gebeurt.

Data: het nieuwe goud
Wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data. Wie zijn die bedrijven en wat doen ze met al die informatie over onze gezondheid? Zembla onderzoekt de handel in privacygevoelige gegevens. Data: het nieuwe goud, deel 2
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.