Zembla

Helden in de bijstand

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12142 keer bekeken
  •  

Ze kregen taart, bloemen en applaus. De zorgmedewerkers die tijdens het uitbreken van de coronacrisis in de frontlinie stonden, waren onze helden. Er waren nog geen vaccins en er was een tekort aan beschermende kleding. Duizenden van hen kregen corona en kampen nog steeds met de gevolgen daarvan. Zo ernstig dat ze niet meer kunnen werken. Ze zijn chronisch vermoeid, zijn benauwd en hebben concentratieproblemen. Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA-uitkering. ‘Onze helden’ vertellen in Zembla hoe bikkelhard de WIA voor hen is.

Een arts, die meer verdient, heeft een grotere kans om volledig afgekeurd te worden en daarvoor te worden gecompenseerd. Een verpleegkundige die minder verdient heeft een grotere kans om op bijstandsniveau terecht te komen. Al jaren uiten de Verenigde Naties forse kritiek; de WIA is in strijd met het internationale arbeidsverdrag. Wat is er met deze kritiek gedaan? Zembla onderzoekt het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel.

Zembla. Helden in de bijstand: donderdag 11 mei om 20.30 uur bij BNNVARA, NPO2.

Regie & samenstelling: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Research: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Eindredactie: Manon Blaas

Kijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Coputer
Coputer12 mei 2023 - 8:16

DEEL 2 Ik heb het nu financieel erg zwaar en vraag mezelf af wat ik ga doen als ik (ooit) weer een nieuwe baan zou vinden en weer een nieuwe wond aan mijn voet krijg. Ga ik dan me weer laten behandelen of kies ik voor mijn werk ( financieel) met kans op amputatie. Ik kan nog veel meer vertellen over mijn situatie en het UWV, Maar dit lijkt mij wel even genoeg. Over mijn ervaringen met UWV kan ik nog wel een paar tips geven voor mensen die ook in een soortgelijke situatie komen. * Pas op met te gaan (tijdelijke) werken qua salaris, want werken loont niet bij het UWV maar je wordt er eigenlijk voor gestraft. * Verwacht niet dat ze je zaak op een persoonlijke of menselijke manier wordt behandeld. *Als je in bezwaar of beroep gaat laat je dan begeleiden door mensen die weten hoe ze juridisch moeten omgaan met zulke zaken. Want nogmaals reken er niet op dat ze jouw (zaak) wel op een menselijke manier behandelen

Coputer
Coputer12 mei 2023 - 7:59

DEEL 1 Ik zal het proberen kort te houden. Ik ben voor 29% afgekeurd, dus ik moet gewoon 40 uur werken. Buiten mijn leeftijd van 56 jaar heeft het UWV mij vele beperkingen opgelegd . Ik mag onderandere niet; *meer dan 30 minuten lopen of staan achtereen en niet meer dan 4 uur per dag. *Niet lang achter een computerscherm zitten *Niet lang achtereen auto rijden. *Geen onregelmatige werktijden. *Niet meer dan een bepaald gewicht per 30 minuten. *Niet meer dan een bepaald aantal trappen lopen per 30 minuten. * Niet in de nacht werken. En nog een aantal beperkingen. Daarbij adviseert het UWV de beperkingen niet bij een sollicitatie te benoemen. ( hoe dan ? ) Ik heb meer dan 30 jaar gewerkt en een redelijk salaris opgebouwd, maar het bedrijf ging failliet. Ik ben toen in de fout gegaan en meteen gaan werken voor een minder salaris tot ik een baan zou vinden die bij mij past. Daar ben ik goed voor gestraft. Ik ben als alleenstaande in 3 jaar tijd meer dan 1000.- euro netto achteruit gegaan en kom daardoor niet aan de 35%. Ik heb nu na lang solliciteren een baan voor 20 uur per week. Na 5 maanden te hebben gewerkt kreeg ik wederom een wond aan mijn voet. Ik zit nu al weer enkele maanden in de ziektewet. Ik krijg nu 4 keer per week thuiszorg en ben bijna wekelijks bij het wondcentrum voor het behandelen van mijn voet. Ondanks dat mijn werkgever zeer tevreden over mij was, krijg ik nu geen vast contract meer. ( wat logisch is) Er komt nog een DEEL 2

Truus4life
Truus4life12 mei 2023 - 7:33

Ik vind het afschuwelijk omte ontdekken dat mensen met een groter salaris bijna altijd 80 tot 100 % worden afgekeurd. Zoveel mensen verdienen dit NIET. Na 44jaar in de zorg gewerkt verdien ik 17 euro per uur. Heb op dit moment post covid en realiseer me dat ik nooit volledig in de WIA zal komen. Terwijl ik op dit moment totaal niet in staat ben om te functioneren. De mensen van de uitzending zijn echt inde steek gelaten. Gewerkt zonder bescherming. Er werd geklapt en nu worden ze in de steek gelaten. En dan te constateren dat Nederland al in 2011 op de vingers zijn getikt vanwege het NIET naleven van een afspraak ze zelf ondertekend hebben. Zo oneerlijk. Het gaat al.zolang niet meer om arbeidsongeschikt. Het gaat om bezuinigen onder een o rechtvaardig o doirzichtig systeem.

M. van Echtelt
M. van Echtelt11 mei 2023 - 19:26

Hoe fijn is het dat dit onderwerp eindelijk onder de loep wordt genomen. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik er actie ondernomen gaat worden tegen de onmenselijke behandeling van zieke werknemers. Ikzelf was werkzaam in de zorg en viel eind 2018 uit wegens psychische problemen. Ik wilde altijd dolgraag weer aan de slag, maar het pushen van het UWV werkte alleen maar averechts. Om een lang verhaal kort te maken heb ik moeten vechten om uiteindelijk een WIA-uitkering te krijgen. Door zowel de verzekeringsarts als de arbeidsdeskundige voelde ik me totaal niet gezien. Een bezwaar leverde nauwelijks wat op en de verzekeringsarts vond het na het indienen ervan niet nodig mij persoonlijk te zien. Ook niet om recente informatie op te vragen bij verschillende hulpverleners, want daar zag zij het nut niet van in. Zo pijnlijk! Ik hoop oprecht dat het systeem binnen het UWV scherp onder de loep wordt genomen. Ik ben ervan overtuigd dat er misbruik van het stelsel wordt gemaakt, maar dit gaat ten koste van mensen die het wel nodig hebben en niet gezien worden. Verder wil ik voor mensen in dezelfde situatie laten weten dat je recht hebt op aanspraak op de toeslagenwet als je onder het bijstandsniveau komt. Het UWV vertelt dit je helaas niet, waardoor je nog meer stress krijgt dan nodig. Je kunt dit via een formulier op hun website aanvragen, waarna ze je uitkering aan zullen moeten vullen tot bijstandsniveau.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.