Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Helden in de bijstand

08-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19805 keer bekeken
  •  

Ze kregen taart, bloemen en applaus. De zorgmedewerkers die tijdens het uitbreken van de coronacrisis in de frontlinie stonden, waren onze helden. Er waren nog geen vaccins en er was een tekort aan beschermende kleding. Duizenden van hen kregen corona en kampen nog steeds met de gevolgen daarvan. Zo ernstig dat ze niet meer kunnen werken. Ze zijn chronisch vermoeid, zijn benauwd en hebben concentratieproblemen. Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA-uitkering. ‘Onze helden’ vertellen in Zembla hoe bikkelhard de WIA voor hen is.

Een arts, die meer verdient, heeft een grotere kans om volledig afgekeurd te worden en daarvoor te worden gecompenseerd. Een verpleegkundige die minder verdient heeft een grotere kans om op bijstandsniveau terecht te komen. Al jaren uiten de Verenigde Naties forse kritiek; de WIA is in strijd met het internationale arbeidsverdrag. Wat is er met deze kritiek gedaan? Zembla onderzoekt het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel.

Zembla. Helden in de bijstand: donderdag 11 mei om 20.30 uur bij BNNVARA, NPO2.

Regie & samenstelling: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Research: Evelien Vehof en Frederick Mansell
Eindredactie: Manon Blaas

Kijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.