Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Harvey Weinstein officieel aangeklaagd voor verkrachting

31-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Harvey Weinstein
Filmproducent Harvey Weinstein is aangeklaagd voor verkrachting en 'criminele seks', zo maakt de openbaar aanklager van Manhattan bekend.

De 'grand jury' boog zich woensdag over de vraag of een aanklager voldoende bewijs heeft om een rechtszaak tegen Weinstein te beginnen. De politie in New York heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de 66-jarige filmproducent. Dat leverde voor de jury genoeg bewijs op om Weinstein aan te klagen voor verkrachting en 'criminele seks' met twee vrouwen in 2004 en 2013.

Vijf tot 25 jaar cel
Het gaat om aanklachten van de eerste en derde graad. De eerste graad is de meest ernstige variant van verkrachting en 'criminele seks'. Daar staat in New York vijf tot 25 jaar cel op.

“Deze dagvaarding brengt de gedaagde een stap dichter bij verantwoording voor de misdaden waarvoor hij nu is aangeklaagd”, schrijft de aanklager. In een reactie op de dagvaarding laat Weinsteins advocaat weten dat de gevallen filmproducent niet van plan is schuld te bekennen voor “deze ongefundeerde aantijgingen''.

Tientallen vrouwen
Weinstein meldde zich vorige week bij de politie in New York. Tientallen vrouwen hebben de producent beschuldigd van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging.
‘Werken met Weinstein’
Kijk ook de uitzending ‘Werken met Weinstein’
Openhartige interviews
In ZEMBLA INTERNATIONAAL schetsen ex-medewerkers en topproducenten in een bijzondere Britse reportage een schokkend beeld van het werken met filmproducent Harvey Weinstein. De openhartige interviews leggen een cultuur bloot van gedogen, wegkijken en afkopen.
Kijk hier de eerste beelden van 'Werken met Weinstein':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.