Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Haagse en Rotterdamse partijen geshockeerd over Zembla-uitzending inzet politiehonden

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
503 keer bekeken
  •  
Bijten als beloning 2
De Rotterdamse fractie van Nida en de PvdA hebben vragen ingediend naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning’. Ook de fracties van de Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren, Islam Democraten en Nida willen meer inzicht en informatie hebben over de inzet van politiehonden in Den Haag. “Wij zijn geschrokken van de heftige beelden in de berichtgeving van Zembla”, stelt PvdA-raadslid Steven Lammering.

In de uitzending ‘Bijten als beloning’ doen we onderzoek naar de inzet van de politiehond als geweldsmiddel. Na het vuurwapen is de hond het zwaarste wapen van de politie. Volgens de politie waren er vorig jaar 357 incidenten waarbij een politiehond beet, wat voor zeer ernstig letsel kan zorgen. Rotterdam heeft veruit de meeste bijtincidenten. In de uitzending worden drie Rotterdamse zaken onderzocht en uitgelicht.

Waar bij andere politiewapens, zoals het vuurwapen en pepperspray, nauwkeurig is vastgelegd hoe en tegen wie die wapens mogen worden ingezet, is er bij de hond wettelijk nauwelijks iets geregeld. “Dat kan ertoe leiden dat honden­geleiders niet of onvoldoende gestuurd worden en hun eigen gang gaan bij de inzet van dat heftige geweldsmiddel”, stelt politiewetenschapper Jaap Timmer.

‘Disproportioneel politieoptreden’
NIDA Rotterdam maakt zich zorgen over de inzet van politiehonden door Eenheid Rotterdam, schrijft gemeenteraadslid Ercan Büyükçifçi. “De politiehond is een middel waarbij er vaak letsel opgelopen wordt. Soms zelfs zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Volgens Zembla is Rotterdam koploper in heftige bijtincidenten met politiehonden. Voor zover NIDA na kan gaan heeft de gemeente Rotterdam over de inzet van politiehonden nog nooit een evaluatie gepubliceerd.” 

Lees ook: Politie onderzoekt regels rond inzet politiehond na Zembla-uitzending

Büyükçifçi vraagt zich af of er in plaats van de politiehond, niet een ander middel kan worden ingezet. Ook vraagt hij het college hoe vaak, op welke manier en met welk doel politiehonden het afgelopen jaar zijn gebruikt door Eenheid Rotterdam. 

Steven Lammering van de PvdA Rotterdam spreekt van een disproportioneel politieoptreden na het zien van de beelden. Hij wil dan ook weten op welke wijze er “corrigerend wordt opgetreden om dit in het vervolg te voorkomen.”

‘Mishandeling van burgers’
“Er werden in de aflevering verontrustende casussen besproken over de mishandeling van burgers door inzet van politiehonden”, stelt Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij. Faid en en Adil Mahmoud van NIDA Den Haag vragen zich onder andere af hoeveel burgers er in de afgelopen drie jaar in Den Haag gewond zijn geraakt bij een arrestatie door een politiehond.

Bekijk hier de hele uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.