Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Grote stijging aantal ernstige ongevallen met e-bikes'

25-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
e-bike 2 anp
Het aantal verkeersongevallen met de elektrische fiets is dit jaar fors toegenomen. In de eerste vijf maanden van 2017 waren nog 270 e-bikers betrokken bij ongevallen, in diezelfde periode in 2018 zijn dit er 341. Dat is een stijging van ruim 26 procent, concludeert het AD op basis van de nieuwste cijfers van Star, een samenwerkingsverband van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau Via.
Sinds 2014 zijn in Nederland 102 e-bikers omgekomen in het verkeer. ZEMBLA meldde dat tot en met september 2017 het nog om 79 overleden e-bikers ging. Sindsdien zijn er dus nog 23 dodelijke ongelukken geweest. Vooral in de maand mei vonden er volgens het AD meer ongelukken plaats.
Hoe veilig is de e-bike voor ouderen?
65-plussers gebruiken graag de e-bike
Dankzij de komst van de e-bike, heeft het fietsen onder ouderen een vlucht genomen. Voor bijna de helft van de fietstochten die 65-plussers afleggen, gebruiken ze een elektrische fiets, zo bleek in 2016 al. Dat is sindsdien toegenomen.
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat ouderen die na een ongeluk met de e-bike gewond op de Spoedeisende Hulp belanden, vaak zwaarder letsel hebben dan gewone fietsers.
Oorzaken
Een van de oorzaken lijkt volgens Poos dat ouderen op een elektrische fiets gemiddeld harder rijden dan op een gewone fiets. Dat blijkt ook uit onderzoek van SWOV. “Een hogere snelheid stelt hogere eisen aan de reactiesnelheid”, aldus Patrick Rugebregt van SWOV.
Volgens Rugebregt blijkt uit eerdere onderzoeken dat die reactiesnelheid bij ouderen gemiddeld trager is dan bij jongere mensen. Ook hebben ze minder spierkracht en evenwichtsgevoel en zien ze moeilijker contrast in het donker.
“Juist op het moment dat fysieke vaardigheden minder worden, gaan senioren fietsen op een fiets die 25 kilometer per uur gaat” , zei een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland eerder tegen ZEMBLA.
Meer ongelukken
In mei 2017 waren er 75 mensen op een e-bike betrokken bij een ongeval. In mei van dit jaar waren dat er volgens het AD 128.
“Automobilisten, houd e-bikers in de gaten'', zegt Ad Vonk van de ANWB in de krant. “Er zijn steeds meer e-bikers, ze zijn snel en letten niet altijd goed op.”

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.