Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Gros gemeenten liet zorggeld op plank liggen'

08-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alphahulp-wordt-weer-thuiszorg
Van de 393 gemeenten in Nederland, hielden er 371 geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg vorig jaar. Dat meldt het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur dinsdag op basis van onderzoek.
Samen hielden de gemeenten van het Wmo- en jeugdzorgbudget 1,18 miljard euro over. Slechts 22 gemeenten kwamen met de rijksbijdrage niet uit en boekten een tekort. Uit deze gisteren door Binnenlandse Zaken vrijgegeven  definitieve realisatiecijfers over 2015  blijkt dat de gemeenten samen wel een tekort van 370 miljoen euro noteren op de post werk en inkomen, het participatiewet-onderdeel van de decentralisaties.

Vorige maand werd bekend dat gemeenten vorig jaar bijna 1,2 miljard euro aan zorggeld overhielden . Dat is opmerkelijk omdat veel gemeenten in het afgelopen jaar juist aangaven een tekort te hebben.
Volgens Binnenlands Bestuur gaven gemeenten als Oosterhout, Heerenveen en Dongeradeel zo'n 30 procent van het zorgbudget niet uit. In absolute getallen hield Breda het meeste geld over: 38 miljoen van de 160 miljoen euro die er via het gemeentefonds binnenkwam.
Gemeente Stede Broec (regio West-Friesland) blijkt bijna 90 procent van het zorgbudget niet te hebben gespendeerd. De gemeente ontving zo’n 13 miljoen euro, waarvan er eind 2015 ruim 12,5 miljoen nog op de plank lag. In Giessenlanden (Zuid-Holland) is het tegenovergestelde het geval. De gemeente kreeg 6 miljoen euro voor jeugdzorg en thuishulp, maar was hier ruim het dubbele aan kwijt.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.