Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Groot asbestgevaar bij scholen

14-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuses-overheid-over-laat-asbestbeleid-op-zijn-plaats
Bij één op de vier middelbare scholen die zijn onderzocht op de aanwezigheid van asbest bestaat er een direct gevaar voor de volksgezondheid. Bij basisscholen ligt dit op één op de twintig. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten bekend worden gemaakt in de ZEMBLA-aflevering ‘Asbest vrijgekomen’, aanstaande zaterdag 15 januari om 22.35 uur bij de VARA op Nederland 2.
Om te bepalen of er zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen voor de gezondheid van leerlingen en leraren, zouden scholen minstens moeten weten waar het asbest zit. Bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan de gebouwen kan dan voorkomen worden dat er asbest vrijkomt. Bij de scholen waar mogelijk asbest in zit, omdat ze van vóór 1993 dateren, blijkt dat er bij 75% van de basisscholen en 52% van de middelbare scholen geen of geen volledige asbestinventarisatie is gemaakt.

De onderwijsorganisaties voor middelbare en basisscholen, de PO-Raad en de VO-Raad, hebben in een gezamenlijk onderzoek onder hun leden gepeild hoe het staat met de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen. Uit dat onderzoek is gebleken dat er op scholen in Nederland een potentieel asbestgevaar is voor leerlingen en leerkrachten. Ook blijkt dat basisscholen voor 95% en middelbare scholen voor 77% nog gebouwen hebben van vóór 1993. In dat jaar werd een volledig verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen van kracht.

Prof. A. Burdorf pleit in ZEMBLA voor het actief inventariseren en verwijderen van asbest. ‘Als je het niet weghaalt, dan zal je tot in lengte van dagen nieuwe risico’s creëren,’ zegt Burdorf. Hij is de auteur van het rapport van de Gezondheidsraad, die afgelopen zomer adviseerde om de normen voor asbest met een factor 30 tot 40 aan te scherpen.
Dit pleidooi wordt door bijna 80% van de middelbare en basisscholen ondersteund. Zij vinden dat schoolgebouwen volledig onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van asbest. De overheid zou daarbij een sturende rol op zich moeten nemen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.