Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks wil stop op aanleg kunstgrasvelden

21-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Kunstgras Hedel
GroenLinks wil dat per direct gestopt wordt met de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden.  Dat zegt Kamerlid Suzanne Kröger in een reactie op het nieuws dat TUF illegaal tientallen kunstgrasvelden in Gelderland dumpte. Kröger zag de dronebeelden die ZEMBLA maakte van het gedumpte kunstgras. "Dit nieuws is de druppel",  aldus Kröger.
Het kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen heeft het afgelopen jaar zeker vijftig afgedankte kunstgrasvelden met rubber korrels gedumpt op twee plekken in Gelderland. De gemeente  Maasdriel wil de velden weg hebben. De eigenaren van de twee terreinen waar het kunstgras ligt, riskeren een dwangsom van 30.000 euro als het afval niet verwijderd is voor 25 december.
Dronebeelden van gedumpte kunstgras in de gemeente Maasdriel:

'Probleem wordt alleen maar groter'

Kröger: "De puinhoop rond de kunstgrasvelden blijkt iedere keer nog groter dan gedacht. De staatssecretaris moet ingrijpen en zorgen dat alle bestaande matten goed verwerkt worden. GroenLinks diende hier eerder een voorstel over in. Want dit probleem lost niet zichzelf op en wordt alleen maar groter. Er moeten geen nieuwe velden meer worden aangelegd totdat de boel op orde is."
TUF kwam in september in opspraak na de ZEMBLA-uitzending ‘ De kunstgrasberg ’ waaruit bleek dat het bedrijf structureel milieuregels overtreedt en de velden niet recyclet maar zonder vergunning opslaat.
Lees meer: TUF dumpt tientallen kunstgrasvelden illegaal in Gelderland
Vink
Naast TUF is er in Nederland één ander bedrijf dat kunstgrasvelden inneemt en verwerkt: Vink uit Barneveld. In de uitzending ‘De kunstgrasberg’ bleek dat Vink al meer dan een jaar in overtreding was. Zo sloeg het bedrijf illegaal enkele miljoenen kilo’s vervuilde kunstgrasmatten op "op niet vergunde plekken". Ambtenaren spraken van "ernstige overtredingen." Later onthulde ZEMBLA meer misstanden rond het bedrijf uit Barneveld in de uitzending ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’.  Inmiddels heeft Vink laten weten, te stoppen met de inname van kunstgrasmatten.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.