Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks en PvdD willen stop op aanleg kunstgras met rubbergranulaat

19-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras 3 Tot op de bodem
Zolang het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de milieueffecten van kunstgras nog niet klaar is, willen GroenLinks en PvdD dat er in Nederland geen kunstgrasvelden met rubbergranulaat worden aangelegd. Daarover dienden beide partijen donderdagavond tijdens een Kamerdebat een motie in.
Na de ZEMBLA-uitzending ‘ Tot op de bodemstartte het RIVM een onderzoek naar de milieurisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden.
Kijk de uitzending: 'Tot op de bodem' (tekst gaat verder onder video):
Geen vertrouwen in RIVM
De PVV zei tijdens het Kamerdebat weinig vertrouwen meer in het RIVM te hebben als het gaat om het kunstgrasdossier. Daarom wil de partij dat onafhankelijke experts onderzoek doen naar de effecten voor mens en milieu. In reactie op de PVV zei staatssecretaris Van Veldhoven dat het onderzoek van het RIVM al onafhankelijk is en zeer zorgvuldig wordt uitgevoerd. Ze noemde de motie van de PVV ‘overbodig’ en raadde de Kamer af deze te steunen. De Kamer stemt dinsdag over de moties.
Ook de tijdelijke stop op de aanleg van kunstgrasvelden met rubbergranulaat ziet de staatssecretaris niet zitten. Wel kwam Van Veldhoven een wens van de Partij voor de Dieren tegemoet om het onderzoek naar de milieu-effecten breder te trekken. Ze zal het RIVM ook opdracht geven om de effecten op dieren mee te nemen in het onderzoek.
Strengere Europese normen
Verder maakte Van Veldhoven bekend dat het RIVM in april met een advies komt voor strengere normen waaraan rubberkorrels zouden moeten voldoen. Het is de bedoeling dat Europa het advies over neemt. De normen moeten er voor zorgen dat risico’s voor mens en milieu verkleinen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.