Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks en PvdA willen uitleg van minister over ontbreken rechtsextremisten op terreurlijst

09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
951 keer bekeken
  •  
Grapperhaus ANP
De aanpak van extreemrechts moet een hogere prioriteit krijgen, stellen GroenLinks en de PvdA naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Deskundigen waarschuwen dat de huidige aanpak tekortschiet en wijzen op de groei van online rechtsextremisme. Ook Nederlanders zijn actief in de beweging die streeft naar een rassenoorlog. GroenLinks wil daarom een debat met de minister van Justitie. De PvdA stelt dat rechtsextremisme zowel online en offline een top drie prioriteit moet zijn.
“Het is van de gekken dat er geen rechtsextremistische personen of groepen op de terreurlijst staan”, stelt PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann na het zien van de Zembla-uitzending. Daarin zegt scheidend EU Coördinator Terreurbestrijding Gilles de Kerchove dat rechtsextremistische groepen op de terreurlijst thuishoren, waar ze nu nog niet staan. “Ik denk dat we te lang hebben gedacht dat we het onder controle hadden.” Kathmann wil daarom dat de minister actie onderneemt.
 
“Ik neem dit heel serieus”, reageert Corinne Ellemeet van GroenLinks. “Als hij dit zegt, dan moeten we hier in de Kamer over in gesprek gaan. Ik wil weten hoe de minister dit ziet.” GroenLinks vraagt dan ook een debat aan om hier met de minister over te debatteren.

Registratie

De PvdA vindt daarnaast dat de registratie van rechtsextremistische incidenten beter moet. Waar vroeger de geloofsovertuiging of etniciteit van slachtoffers van haatmisdrijven werd geregistreerd, mag dat nu niet meer. “Dat is een heel kwalijke zaak,” vindt Kathmann. “Willen we het rechtsextremisme elimineren, dan moeten we heel snel terug naar de oude situatie.” 
 
Kathmann wil sowieso dat meer actie wordt ondernomen. Zowel offline als online: “Dit zou in de top drie prioriteiten moeten staan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een werkinstructie: meldt extreemrechts geweld.” Daarbij hoort wat haar betreft ook het handhaven online. 

Debat

GroenLinks wil dat de Kamer debatteert over het onderwerp. “Het begint ermee dat je het serieus neemt,” volgens Ellemeet. Ze wijst op een eerdere publicatie van NRC waaruit bleek dat de NCTV rechtsextremisme bagatelliseren. “Daar sloeg de minister niet direct op aan, ik denk dat we dat wel moeten doen.”
 
“Je kunt dit niet even doen,” waarschuwt Ellemeet. “Als je deze dreiging van extreemrechts serieus wilt nemen, dan zul je langjarige investeringen moeten doen. We moeten bij experts te rade gaan wat daarvoor nodig is.” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.