Sfeerfoto van Zembla
Zembla
Zembla

Onafhankelijke onderzoeksjournalistieknpo2

Inspectie: burgers onvoldoende beschermd tegen geluidsoverlast windmolens
Zembla

Netwerk van haat

06-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9518 keer bekeken
  •  

Inlichtingenexperts waarschuwen de Nederlandse overheid voor het groeiende gevaar van rechtsextremisme. In gesloten chatgroepen delen jonge jongens steeds hardere nazipropaganda. Ze verheerlijken terreuraanslagen zoals die op moskeeën in Christchurch waarbij tientallen doden vielen. Extremisten zijn op zoek naar ‘school shooters’, gefrustreerde pubers die worden doordrenkt met haat tegen joden, moslims en seksuele minderheden. Ze delen informatie over wapens en over potentiële doelwitten. In sommige landen staan zulke groepen al op terreurlijsten. In Nederland niet. Heeft de overheid voldoende zicht op deze nieuwe dreiging?

Zembla duikt in het netwerk van haat, de donkere online wereld waar hedendaagse nazi’s dromen van een rassenoorlog.

ZEMBLA: Netwerk van haat 

Deze uitzending is voor het eerst uitgezonden op 9 september 2021 op NPO 2

Regie: Sander Rietveld
Research: David van der Wilde

Bekijk de eerste beelden:

Samenwerking met Duitse journalisten van Der Spiegel

Voor deze uitzending hebben we onder andere samengewerkt met journalisten van Der Spiegel, wederhoor gekregen van De Nationale Politie, de NCTV en de AIVD. Ook vind je hier enkele rapporten van de NCTV, AIVD en achtergronden over enkele van onze sprekers.

Scrofa, Stormram en Der Spiegel
Het Duitse journalistieke magazine Der Spiegel schreef al eerder over de extreemrechtse organisatie Scrofa. Toen we erachter kwamen dat achter Scrofa het extreemrechtse studiegenootschap Erkenbrand schuilging, hebben we contact opgenomen met de Duitse journalisten die het artikel in Der Spiegel schreven.

spiegel 1

Uit screenshots en documenten die we via Der Spiegel in handen kregen wordt duidelijk dat Scrofa online connecties heeft met extremistische organisaties als Atomwaffen.

Spiegel 2

Daarnaast kregen we via Der Spiegel inmiddels verwijderde of afgeschermde beelden en posts van Stormram in handen. Het gaat dan om trainingsbeelden, maar ook om propagandafoto’s.

Spiegel 3

Wederhoor en extra informatie:
Download voor het wederhoor en extra informatie over deze uitzending de volgende pdf:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.