Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Greenpeace blokkeert palmoliehandelaar

27-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
palmolieleverancier-stapt-eenzijdig-uit-overleg
Greenpeace heeft dinsdagmorgen het terrein van palmoliehandelaar IOI in Rotterdam geblokkeerd. Tankers kunnen geen olie meer leveren en vrachtwagens geen olie meer ophalen. Volgens de milieuorganisatie verhandelt de onderneming palmolie van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden, ontbossing en mensenrechtenschendingen.
De politie is bij de actie aanwezig. De leiding van het bedrijf is in overleg over de ontstane situatie. Volgens een woordvoerster van Greenpeace zou er vandaag een tanker palmolie lossen. Dat kan nu niet. Ze verwacht dat de tanker afbuigt en elders de lading gaat afleveren. Bij de poort van het bedrijf staan nu meer dan tien vrachtwagens te wachten op nadere orders.

Volgens Greenpeace verhandelt IOI palmolie van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden, ontbossing en mensenrechtenschendingen in Indonesië. 
Deze week publiceerde het WNF een rapport waarin Nederlandse bedrijven aan kop staan met het gebruik van duurzame palmolie en gebruik van van olie die RSPO duurzaamheidskeurmerk heeft. Greenpeace heeft twijfels bij dit keurmerk. Volgens de milieuorganisatie is onvoldoende toezicht op daadwerkelijke naleving van dit keurmerk en zijn keurders niet onafhankelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.