Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Graniet Import Benelux veroordeeld voor illegale granulietlozing in Amsterdamse haven

25-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1083 keer bekeken
  •  
justitie ANP

Graniet Import Benelux (GIB) heeft een boete opgelegd gekregen van 50.000 euro waarvan 30.000 euro voorwaardelijk wegens de illegale lozing van een partij granuliet in de haven in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Het bedrijf loosde het afval zonder geldige vergunning. Dat gebeurde op 14 maart 2019 in de Zanzibarhaven.

GIB is onderdeel van Bontrup BV. De steenslag die het Amsterdamse bedrijf Bontrup verkoopt, wordt onder meer gebruikt voor de aanleg van snelwegen. Granuliet is de reststof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. 

GIB heeft de feiten toegegeven. Hoeveel er precies is gestort in de haven, is onduidelijk. De havenpolitie zag maart vorig jaar dat er een halve dag lang een witte waas hing in het water en constateerde dat er granuliet vanaf de opslagkade in het water terechtkwam. 

In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat GIB een half miljoen ton granuliet liet storten in natuurplas Over de Maas.

Ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland brachten aanvankelijk een negatief advies uit over de lozing van granuliet in Over de Maas. De top van Rijkswaterstaat heeft uiteindelijk ‘erdoorheen gedrukt’ dat het afval toch in de natuurplas kon worden gestort. De ambtenaren hebben de partij granuliet ‘onder protest’ goedgekeurd, zo blijkt in de uitzending.

Voor het storten in de Zanzibarhaven was geen vrijstelling of vergunning verleend. 

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.