Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Google ontweek via Nederland en Bermuda voor miljarden aan belastingen’

13-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-01-13 om 15.11.23
Google sluisde in acht jaar tijd 128 miljard euro via een dochterbedrijf in Nederland naar belastingparadijs Bermuda en ontweek zo de Amerikaanse fiscus. Dat meldt de NOS op basis van jaarverslagen van de internetgigant. In Bermuda hoeven bedrijven geen belasting te betalen.

Nederland is als doorstroomhaven een van de belangrijkste schakels tussen multinationals en belastingparadijzen. Dat bleek al eerder uit onderzoek van de UvA. Wereldwijd loopt 23 procent van de belastingroutes van multinationals naar belastingparadijzen via Nederland. 

IMF
Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland al jaren in het vizier als belastingparadijs. Het Centraal Planbureau en de Algemene Rekenkamer gebruiken de term belastingparadijs niet, maar wijzen op hetzelfde zorgelijke feit: Nederland wordt vaak door bedrijven gebruikt om winst door te sluizen. Dat komt door de soepele wetgeving en het uitgebreide verdragennetwerk dat Nederland heeft. 

Daardoor hoeft een bedrijf als Google geen belasting te betalen over de royalties die Nederland in en uit gingen. In Nederland hoefde Google alleen winstbelasting te betalen. In acht jaar tijd was dat opgeteld ruim 25 miljoen euro. Een fractie van de 128 miljard euro van Google die in totaal in die periode Nederland binnenkwam. Google gebruikte ook brievenbusmaatschappijen in Ierland en Singapore om geld rond te pompen.

Verenigde Staten
Google heeft de meeste activiteiten in de Verenigde Staten. Als het geld niet was rondgepompt maar direct in de VS terecht was gekomen, had het bedrijf veel meer moeten betalen: maximaal 38 miljard euro belasting, berekende de NOS.

Omdat onder andere de belastingwetten in de VS zijn veranderd, is Google inmiddels gestopt met de constructie via Nederland en Bermuda. 

ZEMBLA maakte drie uitzendingen over Nederland als belastingparadijs. In die uitzendingen bleek onder andere hoe multinationals geheime belastingdeals sluiten met Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.