Google en Facebook ontweken voor miljarden aan belasting via Nederland en Ierland
14-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
103 keer bekeken
•
Google en Facebook hebben tussen 2013 en 2015 ruim vijf miljard euro te weinig belasting betaald in Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Unie.
De internetgiganten gebruikten
volgens BNR
gunstige belastingconstructies in Ierland en Nederland. Nederland zou zo’n 215 miljoen euro zijn misgelopen. Ierland een stuk meer. Zo boekte Google vrijwel de gehele omzet voor de EU, een slordige 25 miljard euro, in Ierland.
'Grijp je kans Nederland!'
De bedrijven worden volgens Europarlementariër Paul Tang niet belast in het land waar ze hun klanten hebben en zaken doen, maar daar waar het belastingklimaat gunstig is, zoals in Nederland:
"De boodschap moet zijn dat je hier toch een probleem hebt met een rechtvaardige belastingheffing. Daar moet Nederland zich toch ook hard voor maken. Dat kan nu in Europees verband, dus ik zou tegen Nederland zeggen: grijp die kans, nu het in Europees verband gebeurt", aldus Tang tegen BNR.
Het probleem speelt al jaren, maar krijgt, mede door druk vanuit Europa steeds meer de aandacht. Onlangs onderzocht een Kamercommissie in een mini-enquête hoe bedrijven gebruik maken van belastingconstructies in Nederland. ZEMBLA maakte over het onderwerp het drieluik ‘Nederland belastingparadijs’ waarin ook te zien was dat bands als U2 en de Rolling Stones in Nederland belasting ontwijken.
Plan Frankrijk en Duitsland Het ontwijken van belastingen door multinationals is veel Europese landen een doorn in het oog. Frankrijk en Duitsland willen dat grote bedrijven niet langer belasting betalen over hun winsten, want dan kunnen ze het land met de meest gunstige belastingafspraken kiezen. Voortaan zouden bedrijven als Google belasting moeten betalen in het land waar de winst is behaald: waar de klanten zitten en de activiteiten plaatsvinden.
In Estland begint vrijdag een belangrijk top waar EU-ministers van Financiën samenkomen en in gesprek gaan over maatregelen tegen belastingontwijking. Frankrijk en Duitsland presenteren daar hun ideeën.