Zembla

Giftige stof PFOA in zwemwater Helmond

13-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Recreatieplas
In recreatieplas Berkendonk in Helmond is tijdens metingen door het waterschap de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA aangetroffen. PFOA staat bekend als de gevaarlijkere voorloper van GenX. De stof werd gevonden bij vervolgonderzoek naar het Helmondse bedrijf Custom Powders dat GenX en PFOA verwerkte voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours.
De concentratie PFOA in de zwemplas ligt boven de landelijke advieswaarden. Zwemmen blijft toegestaan, maar gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling. Het waterschap Aa en Maas verricht de komende tijd vaker metingen om de situatie in de gaten te houden.
‘Hoe gevaarlijk is de stof GenX in ons drinkwater?’
Vervuild slootwater
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft eerder geconstateerd dat het nauwelijks afbreekbare GenX en PFOA via afvalstromen van Chemours en Custom Powders in lucht, water en grond zijn terechtgekomen. Donderdag waarschuwde RIVM nog om geen vervuild slootwater voor de moestuinen te gebruiken en vee niet uit de sloot te laten drinken.
Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.