Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Gebruik geen vervuild slootwater voor moestuinen of vee’, omwonenden chemiebedrijf Chemours gewaarschuwd

12-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Chemours (ANP)
Gezondheidsinstituut RIVM ontraadt het gebruik van bepaald slootwater en opgevangen regenwater in de omgeving van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht voor moestuinen. Op vier plekken zijn sterk verhoogde concentraties van de mogelijke kankerverwekkende stoffen PFOA en GenX gemeten. Dit staat in een brief waarmee het RIVM de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht tussentijds heeft geïnformeerd.
Het gaat om twee sloten in Papendrecht (PFOA), één sloot in Sliedrecht (PFOA en GenX) en één keer opgevangen regenwater in Sliedrecht (GenX), meldt de gemeente Dordrecht. Het RIVM adviseert ook om vee niet te laten drinken uit deze sloten.

Gemeenten hebben de betreffende eigenaren van moestuinen inmiddels geïnformeerd.
‘Omgeving fabriek Chemours in Dordrecht sterk vervuild: eet geen groente en fruit uit de grond’
Geen groenten en fruit
Eerder dit jaar adviseerde het RIVM al dat mensen die in de buurt wonen van Chemours, er verstandig aan doen om slechts met mate groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Het instituut onderzocht toen gewassen uit tien moestuinen in de omgeving. Het advies geldt voor mensen die binnen een straal van een kilometer rond de fabriek wonen.

Lozing van water
Eerder vandaag kondigde Chemours aan dat de lozing van water waar GenX in zit, de afgelopen tijd met 85 procent heeft verminderd.
Niet op de hoogteVorige maand meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat mogelijk kankerverwekkende stoffen die Chemours gebruikt bij de GenX-technologie in het verleden via het afval in lucht, bodem en water terechtkwamen. Ook constateerde de inspectie dat het Dordtse bedrijf transporteurs en verwerkers van afval niet op de hoogte bracht dat de stoffen in het afval zitten.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.