Sfeerfoto van Zembla
Zembla
Zembla

Onafhankelijke onderzoeksjournalistieknpo2

Inspectie: burgers onvoldoende beschermd tegen geluidsoverlast windmolens
Zembla

'Giftig afval van Belgisch bedrijf liep Schelde in'

31-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
westerschelde ANP

Een Vlaams overheidsbedrijf loosde giftig afval dat de rivier de Schelde in is gestroomd. Het water, dat via de Nederlandse Westerschelde in de Noordzee belandt, bevatte onder meer een teveel aan kankerverwekkende stoffen. Dat meldt het Vlaamse onderzoeksjournalistieke programma Pano.

Een inspecteur trof 5 keer meer uranium en tot 11 keer meer kobalt aan in het water dan toegestaan, meldt Pano. Ook constateerde hij een overmaat aan de kankerverwekkende stoffen nikkel en beryllium.

Philippe Jorens, professor klinische toxicologie aan de Universiteit Antwerpen, zegt tegen Pano dat de geloosde stoffen een "nadelig effect" hebben voor het leven onder water. Het gevaar van iedere afzonderlijke geloosde stof is voor mensen beperkt, omdat de stoffen in afvalwater zijn geloosd en mensen dat niet innemen of inademen. Maar deskundigen waarschuwen in Pano wel voor de “cocktail” van die stoffen. Het Openbaar Ministerie buigt zich inmiddels over de zaak.

De stortplaats voor slib wordt beheerd door De Vlaamse Waterweg, een overheidsdienst vergelijkbaar met Rijkswaterstaat. Het terrein is sinds halverwege de jaren 2000 in gebruik. Meer op de website van Pano.

Meer over:

gokken met bagger,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.