Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GGZ luidt noodklok over psychiatrische instellingen en tbs-klinieken

18-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
TBS kliniek Woenselse Poort ANP
GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) luiden de noodklok over de forensische zorg. Er is snel meer geld nodig om de problemen bij tbs-klinieken en psychiatrische instellingen op te lossen, schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Ze wijzen op een onderzoeksrapport over de forensische sector dat deze week naar de Kamer zou gaan. Daarin staat dat de werkdruk te hoog is, dat er personeelstekorten zijn en dat er te weinig geld is. Als op deze voet wordt doorgegaan betekent dat een "toename van het aantal incidenten in de sector", schrijven beide instellingen.
Zorgverzekeraars moeten meer doen om wachtlijsten GGZ weg te werken
Gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid over maatregelen naar aanleiding van het onderzoek hebben nog geen resultaat opgeleverd, aldus de briefschrijvers. Zij vragen de Kamer druk uit te oefenen op het ministerie om de problemen aan te pakken. Er is zeker 20 miljoen euro nodig 'om de balans in de sector' terug te brengen.
Geweld nam toe in tbs-klinieken
In tbs-instellingen is de afgelopen jaren het geweld tegen personeel toegenomen, bleek vorig jaar uit cijfers opgevraagd door het ANP. In tbs-instellingen steeg het aantal incidenten in 2016 naar 133, van 86 in 2015. In die jaren waren er slechts cijfers beschikbaar van twee van de zeven tbs-klinieken. Het aantal persoonlijke bedreigingen steeg in die jaren van 3350 naar meer dan 3600.
De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming over tbs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.