Zembla

Ggz-aanbieder Stepwork transgenderzorg failliet

21-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2026 keer bekeken
  •  
ANP-433058757

Stepwork Transgenderzorg is vandaag failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland. Stepwork groeide binnen een paar jaar tijd uit tot een van de grootste particuliere ggz-aanbieders voor transgenderzorg in Nederland. Het faillissement is aangevraagd door een medewerker. Het is onduidelijk waar de huidige cliënten van Stepwork naartoe moeten.  

Het bedrijf leek de redder in nood voor transgender personen die door lange wachtlijsten nergens anders terecht konden, maar uit onderzoek van Zembla bleek dat het achter de schermen één grote puinhoop is: een deel van het personeel wordt niet betaald, de boekhouding is schimmig, medische dossiers zijn niet op orde en de kwaliteit van zorg staat onder druk. 

Zorgverzekeraars

Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel cliënten er in behandeling zijn en hoeveel mensen er op de wachtlijst staan bij Stepwork. Een woordvoerder van zorgverzekeraar Zilveren Kruis,  bevestigt aan Zembla dat zij dat op dit moment aan het inventariseren zijn.  

Dan rest nog de vraag waar de cliënten hun behandeling voort moeten zetten nu het faillissement is uitgesproken en of patiënten die op de wachtlijst staan, elders weer achteraan mogen sluiten. De zorgverzekeraars stellen in een gezamenlijke verklaring dat de inzet is om ervoor te zorgen dat er bij een eventuele herplaatsing, in afstemming met andere aanbieders van transgenderzorg, rekening wordt gehouden met nood en de datum van inschrijving bij Stepwork.
 
Voor nu gaan de zorgverzekeraars de curator die is aangesteld ondersteunen, zodat hun verzekerden die momenteel in zorg zijn bij Stepwork Transgenderzorg de komende periode in ieder geval geholpen kunnen blijven worden. "Als zorgverzekeraar zie je erop toe dat de zorg voor mensen na een faillissement door kan gaan”, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis. "De voortgang van de zorg aan huidige patiënten is dan ook eerste prioriteit" 

De geruchten over een aankomend faillissement van Stepwork Transgenderzorg gingen al langer rond. Eerder deze maand ging ook al de Wmo-tak van Stepwork failliet na aanvraag door personeel dat al maandenlang niet werd betaald. 

‘Slachtoffer van slechte bedrijfsvoering’

Transgender Netwerk Nederland riep het ministerie van VWS twee weken geleden nog op om mensen die bij Stepwork zijn ingeschreven ‘niet in de kou te laten staan’. Cliënten bij Stepwork en mensen die al maanden op de wachtlijst staan, mogen volgens TNN niet slachtoffer worden van ‘slechte bedrijfsvoering van een zorgaanbieder’.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.