Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Getuigenverhoren in zaak Vink worden hervat

16-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
vink 09
De getuigenverhoren in de zandkwestie rond afvalverwerker Vink in Barneveld gaan vandaag verder in de rechtbank in Arnhem. Gedupeerde Barnevelders willen te weten komen of ze het bedrijf Vink, de gemeente en/of de provincie financieel aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele waardevermindering van hun woning. Zembla is er de hele dag bij.

De rechter-commissaris en de advocaat van stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond uit Barneveld zullen onder meer forensisch accountant Jan Westerink ondervragen. Hij is de auteur van het zogeheten DAT-rapport van de omgevingsdienst. Zembla kreeg dit rapport via de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen.

Vervuilde grond
Zembla bracht in 2018 naar buiten dat het bedrijf Vink in 2015 vervuilde grond heeft gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld, namelijk Eilanden-Oost en Veller. Het zand was in eerste instantie afgekeurd door bureau Certicon. Daarna is het bij een tweede keuring, wat niet mag, alsnog goedgekeurd en gestort. 

Ook bodemdeskundige Bram de Borst en projectdirecteur Ruud Schouwaert van de gemeente Barneveld zullen dinsdag worden gehoord. Daarnaast zullen twee medewerkers van Certicon, het bedrijf dat de zandkeuring verzorgde, worden ondervraagd.

In februari werden onder andere burgemeester Asje van Dijk, Rob Vink, directeur van de Vink Holding en voormalig-gedeputeerde Conny Bieze aan de tand gevoeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.