Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gestolen kankermiddel in Nederlandse ziekenhuisapotheken

17-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Bittere pil 5
In 2014 zijn gestolen medicijnen van het kankergeneesmiddel Sutent in drie Nederlandse ziekenhuisapotheken aangetroffen. Het betreft zes verpakkingen van het levensreddende nierkankermiddel met een waarde van  42.000 Euro. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de illegale geneesmiddelen  niet getest heeft of de pillen vervalst waren. Ook heeft de IGJ justitie hierover niet geïnformeerd. De IGJ zegt dit na zorgvuldige afweging te hebben besloten.
Kijk de eerste minuten van de uitzending (tekst gaat verder onder video):
Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het illegale Sutent in 2014 door criminelen geroofd werd uit Italiaans ziekenhuisapotheken. Een malafide Hongaarse medicijnhandelaar sluist het gestolen Sutent weer in de reguliere keten en het komt uiteindelijk in Nederlandse ziekenhuisapotheken terecht. Een verpakking van Sutent kost rond de 5000 euro. 
Geen werkzame stof
Nederland blijkt al langer doelwit van criminelen om Sutent op de markt te krijgen. ZEMBLA ontdekt dat in 2013, een jaar eerder, vervalste pillen van Sutent aan een Nederlandse medicijngroothandel werden aangeboden. De fabrikant van Sutent, geneesmiddelproducent Pfizer, bevestigt aan ZEMBLA dat de pillen geen werkzame stof bevatten.
De inspectie is in 2013 door Pfizer op de hoogte gesteld van de poging van criminelen om vervalste Sutent-pillen naar Nederland te krijgen. Desondanks zag de IGJ geen aanleiding om in 2014 verder onderzoek te doen.
Kijk vanavond om 21.15 uur naar 'De bittere pil' op NPO 2

Meer over:

de bittere pil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.