Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeenten moeten sturen op luchtkwaliteit

26-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gemeenten-moeten-sturen-op-luchtkwaliteit
Nederlandse gemeenten moeten meer doen om de luchtkwaliteit, met name rond verkeersaders, te verbeteren. Dat concludeert Milieudefensie na luchtmetingen op honderd locaties. De twintig meest vieze plekken liggen allemaal rond drukke verkeersaders in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. De luchtkwaliteit bleek het slechtst in de Javastraat in Den Haag, de Weesperstraat in Amsterdam en de Dorpsweg in Rotterdam.
Op sommige plaatsen was de luchtkwaliteit dusdanig belabberd dat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. Op twaalf plekken werden zelfs de Europese normen overschreden. Ook blijkt vervuiling soms hoger dan volgens modelberekeningen van het Rijk.
Milieudefensie roept gemeenten met klem op om maatregelen te nemen. ' Luchtvervuiling is, na roken, de tweede vermijdbare doodsoorzaak in Nederland ', aldus een woordvoerder. ' Naast ernstige gezondheidsproblemen, levert luchtvervuiling vanaf volgend jaar nog een nieuw probleem. Nederland moet vanaf 2015 aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoen. Bij overschrijding volgen boetes.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.